Още една компания за събиране на лоши дългове стъпи у нас

На българския пазар за събиране на лоши дългове се появи още един играч, след като в сряда българското дружество на регистрираната в Люксембург "Кредит Инкасо Портфолио Инвестмънтс" обяви, че е купило от няколко търговски банки несъбрани вземания на техни клиенти, без обаче да се уточнява размерът на поетите необслужвани кредити. Дружеството "Кредит Инкасо Инвестмънтс БГ" посочва само, че сделките са с представители на десетте най-големи банки у нас и стойността им е сред най-големите на пазара. Водели се преговори с още две банки, допълва се в прессъобщението.

"Пазарът с изкупуване на дълг в България се развива и за момента няма конкуренция, което е възможност за нас. Изчисленията показват, че номиналната стойност на необслужвани потребителски кредити, които се предлагат на пазара в Румъния, възлиза на около 9 милиона евро годишно, докато в България този обем е около 7 милиона евро", коментира Павел Шевчик, президент на управителния съвет на "Кредит Инкасо Груп" и представител на българското дружество.

Той допълва, че в България дялът на необслужвани вземания нараства, макар и по-бавно в сравнение с 2011 г. и през 2012 г. процентът на необслужвани кредити стига 16.6%.

Компанията се интересува още от изкупуване на дългове на представители на малкия и среден бизнес. Към момента порфолиото на групата е съставено основно от дългове към банки и доставчици на услуги.

Шевчик допълва, че дружеството ще предложи на бизнес-партньорите си нови решения в управлението на необслужвани вземания, и то не само в банковия сектор.

"Кредит Инкасо Груп" има над десетгодишен опит с лошите дългове и е листвана на Варшавската фондова борса от 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?