Още една офшорка, свързвана с Пеевски, се оказа на адвоката му

Адвокат Александър Ангелов

Регистрираната на Британските вирджински острови офшорна компания "Дореко лимитид" (Doreco Limitid), която пряко или индиректно участва в редица сделки, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, се оказа, че е била собственост на един от адвокатите му – Александър Ангелов. От две години обаче фирмата е част от регистрираната в Дубай “Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East), която се смята, че е на бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков - изключително близък до Пеевски, и която пое голяма част от официално декларираните от Пеевски активи.

Това съобщава сайтът "Биволъ" в понеделник, позовавайки се на документи от разкритията "Панама Пейпърс", до които медията е получила достъп.

Изданието осветли преди месец Александър Ангелов и като собственик на офшорката "Виафот Лимитид", която упорито прави опити да придобие русенския военен завод "Денарит" чрез придобит от нея кредит на оръжейното предприятие към фалиралата КТБ. В схемата, оспорваща правото на бизнесмена Емилиян Гебрев да придобие "Дунарит", през 2017 г. се включи и Министерството на икономиката, но бе парирано като заводът плати борча си.

До момента се знаеше, че “Дореко Лимитид” е собственост на бахамско и сейшелско дружество, които пък са притежание регистрирани офшорки в Кипър с крайни собственици вероятно подставени лица, пише изданието.

Тази фирма присъства в почти всички ключови компании, които формират бизнес империята около депутата Делян Пеевски, с изчислени общи активи над 1.5 милиард лева, допълва "Биволъ". През 2015 г. финансовия журналист Мирослав Иванов анализира ролята на офшорката за преразпределяне на ресурс от тютюневия холдинг “Булгартабак” и фабриката за цигарени опаковки “Юрий Гагарин” към “Принт Трейд” – печатницата на вестниците на Пеевски и рекламната агенция “Сода Комюникейшънс”, както и при назначението на бившия шеф на Националното следствие Бойко Найденов за управител в “Дореко Секюрити”. И до момента “Сода Комюникейшънс”, обслужващата рекламна агенция на “Булгартабак”, е пряка собственост на “Дореко Лимитид”.

В края на 2016 гръмна скандала с Дипломатическия клуб в Бояна, купен от младежи без бизнес история с кредит от “Дореко Комерс” (собственост на "Дореко лимитид"), получила на свой ред заем от Първа инвестиционна банка. “Дореко” кредитирала и “НСН Инвестмънт”, която Пеевски официално бе обявил за своя и през която депутътът бизнесмен притежаваше пресгрупата, издаваща вестниците “Монитор” и “Телеграф”, както и веригата “Техномаркет”, преди да ги прехвърли към едноличната си фирма “Интръст”. Налице е и пряка сделка между Пеевски и “Дореко Комерс” за неговите 18% от дяловете в “Юрий Гагарин”.

Александър Ангелов е отказал да разговаря с екипа на "Биволъ" относно офшорната си собственост.

От началото на 2017 г. обаче “Дореко Лимитид” вече не е пряка собственост на Ангелов, а на регистрираната в ОАЕ “Медия-Плекс Лимитид” (Media-Plex Limited). Последната е собственост на друга компания от ОАЕ – “Ти Ай Холдинг ФЗЕ” (TI Holding FZE). Тази фирма наследи "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" и в края на 2018 г. стана вторият по големина акционер на “Булгартабак Холдинг” АД с 26.2% от акциите. Междувременно българската фирма “Дореко Комерс” смени името си на “Ди Ар Си Инвест”. Неин краен собственик след прехвърлянето на акциите на "Дореко Лимитед" стана “Медия-Плекс Лимитед”.

Именно под шапката на "Ди Ар Си инвест" са дипломатическият "Бояна клуб", "Витоша ризорт", притежаваща известния хотел "Берлин", както и няколко компании с имоти, придобити от различни физически лица като "Миа билд", "Ню проджект инвест" и "РСС дивелъпмънт", пише вестник "Капитал".

Според последния отчет на "Ди Ар Си инвест" към 2017 г. тя е отпуснала заеми на повечето от настоящите и бившите си дъщерни си дружества (сред тях производителя на млеката "Лакрима" (Lacrima) и зеленчуковата борса в Пазарджик), но също има 8 млн. лв. за "Благоевград БТ". Същевременно обаче дружеството е и получило от цигарената фабрика 17.5 млн. лв. търговски заем, като същата сума то е отпуснало на неизвестно с какво занимаващата се създадена през 2015 г. компания "Авиа трейд".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?