Още една стъпка към вдигането на акциза на нагреваемите цигари

Още една стъпка към вдигането на акциза на нагреваемите цигари

Увеличението на акциза на т. нар. бездимни нагреваеми цигари беше одобрено на първо четене от още една парламентарна комисия - за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата. Това стана на закрито за медиите заседание, въпреки че в дневния ред присъстваше само изменението на този законопроект, чието обсъждане би трябвало да е публично.

След заседанието председателят на комисията Емил Димитров ("Обединени патриоти"), известен като Ревизоро, обясни, че законопроектът е подкрепен, а окончателният размер на акциза ще бъде определен при второто четене на текстовете. Очаква се тогава основният вносител на промените Менда Стоянова (ГЕРБ) да предложи ставката за нагреваемите цигари да е 40% от тази за останалите при 26 на сто в момента.

Първоначално Стоянова предложи акцизът за двата вида цигари да се изравни, които щеше да доведе до драстичен скок в цената на нагреваемите.

Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври. Очаква се законопроектът да бъде разгледан на първо четене още тази седмица в пленарната зала.

Вариантът с по-малкия скок на акциза бе договорен миналата седмица. Причината е, че първоначалният проект на Стоянова предизвика силни критики, а премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще бъде оттеглен, след като го обвиняват, че зад текстовете стоят интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. От ДПС категорично обявиха, че това не е вярно, защото Пеевски вече продаде съществената част от цигарения си бизнес на "Бритиш америкън тобако", и добавиха, че ще гласуват против проекта на Стоянова. В крайна сметка ГЕРБ и патриотите не се отказаха от идеята да вдигнат акциза върху IQOS - единствените нагреваеми цигари, които се предлагат у нас, но не до нивото за обикновените цигари, а с по-малка стъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес