Още една телевизия скандализирана от начина на раздаване на аналогови честоти

Още една телевизия скандализирана от начина на раздаване на аналогови честоти

Re:TV ще сезира еврокомисаря по комуникациите Вивиан Рединг за правилата, по които българската Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще раздава аналогови телевизионни честоти преди включването им в цифровото излъчване. Това предупреди в неделя изпълнителният директор на телевизията с кабелно разпространение Асен Григоров, цитиран от в. "Дневник".

Това е втори сигнал до Рединг от български тв-оператор, в който се протестира срещу планирания механизъм за преминаване към цифрово телевизионно излъчване. В началото на март към еврокомисаря се обърна директорът на "Нюз Корп." (собственик на бТВ) за Европа Том Мокридж, според когото новото българско законодателство за цифровизацията не отговаря на евродирективите.

КРС получи правото да раздава свободни аналогови честоти без търг и конкурс по свои собствени правила с промените в Закона за електронните съобщения, които бяха направени във връзка с цифровизацията.

До 10 април се приемат становища по предложените правила, но членовете на комисията дори не са се опитали да създадат илюзия, че за въпросните честоти ще има реално състезание, заяви Асен Григоров. В тях не се гарантира обективна и честна процедура, те противоречат на българските и европейските законови рамки, непрозрачни са и дискриминират потенциалните кандидати за въпросните честоти, смятат от Re:TV.

В техническата си част те описват технологичната база на една конкретна телевизия, а общественото подозрение е, че това е ТВ7, заяви Григоров. ТВ7 стана част от групировката "Нова българска медийна група", ръководена от Ирена Кръстева и близка до бизнескръгове в ДПС. Тя бе продадена от предишните си собственици Диляна Грозданова и Любомир Павлов, които загубиха надежда, че ще получат лиценз за аналогово излъчване в София, за какъвто безуспешно кандидатстваха.

Според Григоров медийните среди не реагират срещу процедурата, защото всички на пазара вече били наясно, че контролираният от Кръстева канал ще получи свободния ефир. Въпреки това Re:TV настоява КРС и Съветът за електронни медии (СЕМ) да предложат нов регламент, в който да няма предварителни предпоставки за успех на един или друг участник в процедурата.

Григоров уточни, че в момента не е ясно нито колко са свободните честоти, нито в кои градове ще бъдат раздавани. По всяка вероятност в София ще има само един нов телевизионен лиценз. Освен Re:TV интерес към него вече заяви и ББТ на Петър Манджуков, която пък както излъчваше ефирно с временен лиценз, тихомълком бе подменена от ТВ2, чийто консултант е рекламният бос Красимир Гергов. Прокуристът на ББТ Кирил Гоцев също твърди, че в правилата си КРС е описала техническото състояние на ТВ7.

Всички законови промени, които бяха направени във връзка с цифровизацията, създават цялостно впечатление, че се осъществява мащабен план за овладяване на електронните медии, заяви още Григоров.

От КРС са обявили, че ще се запознаят подробно със становището на Re:TV, преди да го коментират официално.

Споделяне

Още по темата

Още от България