Още една ваксина срещу коронавируса ще бъде тествана върху хора тази есен в САЩ

Още една ваксина срещу коронавируса ще бъде тествана върху хора тази есен в САЩ

Фармацевтичната компания "Джонсън и Джонсън" обяви, че се е спряла на ваксина за борба с новия коронавирус, която ще бъде тествана върху хора до септември и може да бъде въведена в спешно до началото на 2021 година, съобщи Франс прес.

Американският концерн е подписал договор с Центъра за напреднали изследвания и развитие в областта на биомедицината, който е подчинен на американското правителство, за инвестиция от 1 милиард долара за тази разработка.

"Джонсън и Джонсън" започнаха работа над експерименталната ваксина Ad26 срещу SARS-CoV-2 през януари. Беше използвана същата технология като при създаването на ваксината срещу ебола. При този процес се комбинира вирус от обикновена хрема, който е неспособен да се възпроизведе, с фрагменти от Covid-19 с цел предизвикване на имунна реакция на човешкия организъм.

Компанията изпробвала няколко варианта на ваксина върху животни и накрая избрала най-добрия образец за новата разработка.

Тези дни Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентните стимули и помощи на стойност 2.2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса. Тридесет милиарда от тях ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу Covid-19.

В средата на март бе съобщено, че в Сиатъл, щата Вашингтон, е започнало първото клинично изпитание на ваксина срещу новия коронавирус. Изпитанието е с участието на 45 пълнолетни доброволци в добро здраве на възраст от 18 до 55 години и ще трае около шест седмици.

Ваксината е известна под названието мРНК-1273 (mRNA-1273) и е разработена от Националните здравни институти на САЩ и биотехнологичната фирма Модерна в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Научни екипи и фармацевтични компании в много други страни обявиха, че работят усилено по разработването на ваксина.

Етапите на клиничните тествания върху пациенти обаче не могат да бъдат съкратени, защото те определят дали медикаментите са безопасни за хората и дали имат ефект. Спорез СЗО ще мине поне година, докато бъде сигурно, че ваксините са безопасни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус