Още едно българско дете открито в ромски катун в Гърция

Ново дете от България е открито в ромски катун в Гърция, съобщи в сряда гръцкият информационен сайт Greekreporter, цитиран от БТА.

 

То е било разкрито заради разследване на прокуратурата в Солун на актовете за раждане в периода 2008-2013 година. Така е установено, че едно ромско семейство е декларирало раждане на второто си дете шест месеца след раждането на първото.

 

Властите са открили семейната двойка и 4-годишното момиче, които обитавали лагер в околностите на Солун. След ДНК-тест е било установено, че мъжът и жената не са биологични родители на детето.

 

Двамата "родители" са арестувани и може да им бъдат предявени обвинения в отвличане и незаконно получаване на социални помощи. Те обяснили, че ромско семейство от България им дало момичето, защото не можело да го отглежда.

 

Детето е оставено на грижите на благотворителната организация "Усмивката на детето". В информацията се припомня, че това е вторият подобен случай с дете на български граждани след русокосата Мария, която беше открита в катун в град Фарсала.

 

Заради това започна разследването на солунската прокуратура в архивите на службите за регистриране на раждания и за социални помощи. Установени са общо шест подозрителни случая.

Споделяне

Още от Балкани