Още едно момче почина без да дочака белодробна трансплантация

Красимир Коев

17-годишният Красимир Коев от Шкорпиловци, който страдаше от муковисцидоза и бе сред 15-те чакащи за белодробна трансплантация българи, почина без да я дочака. Момчето бе в листата на чакащите от май миналата година, но заедно с останалите нуждаещи се стана заложник в изострилата се криза с преустановените белодробни трансплантации на българи в Австрия и последвалия неуспех на здравните власти у нас да намерят решение на проблема.

През октомври миналата година без да дочакат белодробна трансплантация починаха 29-годишният Адриан Петков  и още двама души.

През последните месеци състоянието на 17- годишният Красимир беше изключително тежко и той бе постоянно на кислороден апарат.


От Министерството на здравеопазването коментираха, че продължават да водят преговори за разрешаването на проблема с преустановените трансплантации с организацията Евротрансплант и клиниките във Виена и Хановер.

Очакват да намерят трайно решение на проблема още в началото на тази годината.

През последната година обаче от МЗ многократно обещаваха, че проблемът всеки момент ще намери своето решение, но такова продължава да няма, а листата с чакащите да намалява.

Белодробни трансплантации не се правят у нас, а от миналата година поради организационни и административни неуредици приемът на българи в единствената клиника, с която имахме договор – в Австрия, беше преустановен. Едва след като през миналата пролет чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти и техни близки започнаха да протестират, МЗ започна да търси решение на проблема.

Преговорите с австрийската и германски клиники обаче удрят на камък, поради което МЗ започна да работи по вариант чужди специалисти да идват у нас. Дадени бяха уверения, че има договорка с трансплантолози от Инстанбул да идват у нас, започнаха и разговори със специалисти от Хановер и Виена, но официално положителен отговор няма. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?