Още едно предприятие на Валентин Захариев е обявено за публична продан

Началната цена на пловдивското “Финтехмаш” е 6.83 млн. лв.

Още едно предприятие на Валентин Захариев е обявено за публична продан

След разпродажбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, сега второ предприятие, собственост на бизнесмена Валентин Захариев е обявено за публична продан. Наддаването за пловдивския производител на селскостопанска техника, инструменти и резервни части “Финтехмаш“ ще започне при начална цена от близо 6.83 млн. лв. Срокът за участие в процедурата е 14 февруари.

 

Частният съдебен изпълнител Стефан Горчев е обявил за продан общо 26 административни и производствени сгради и складови площи на предприятието по искане на Пощенска банка. Това показва справка в Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи investor.bg.

 

Съгласно обявлението недвижима собственост на дружеството е ипотекирана по два кредита от “Юробанк И Еф Джи България” (Пощенска банка). Единият е за 5 млн. евро, а другият - за 2 млн. евро, както и по кредит от “Креди Сюис” в размер на над 13.8 млн. евро.

 

Пощенска банка не пожела да съобщи точния размер на дълга на "Финтехмаш" към финансовата институция с мотива, че това е конфиденциална информация. От самото дружество отказаха да коментират обявлението за публичната продан, но уточниха, че заводът работи.

 

През 2003 г. “Интертръст Холдинг" на Валентин Захариев купи пустеещия завод “Антон Иванов“ в Пловдив и възроди производствената дейност. Беше подготвена и мащабна програма за развитие на предприятието, в която се планираше и листването му на борсата.

След настъпването на кризата обаче работници от предприятието алармираха инспекцията по труда, че не им се изплащат заплатите, въпреки че предприятието работеше нормално, след което последваха няколко проверки.

Преди няколко месеца министърът на труда Тотю Младенов сигнализира прокуратурата заради неизплатени заплати в друго предприятие на Валентин Захариев – ОЦК Кърджали. Той обеща тогава, че ще поиска прокурорска проверка и във “Финтехмаш“.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обаче посочиха, че инспекцията по труда в Пловдив не е подавала сигнал до прокуратурата заради забавените заплати, а задълженията на предприятието към работниците са близо 50 000 лева.

Към 10 януари във “Финтехмаш” работят 103 души, показва справката на трудовото министерство. От началото на 2012 г. досега в предприятието са извършени 8 проверки от трудовата инспекция, резултатите от които показват, че законодателството е спазено и се изплащат поне 60% от брутните заплати на работниците, както е по закон.

Миналата година инспекцията по труда е глобила завода с 10 000 лева заради неизплатени заплати за 2011 г. Дружеството обаче е обжалвало постановлението и санкцията е била намалена от Районния съд в Пловдив на 1500 лева.

През ноември 2012 г. Първа инвестиционна банка купи оловното производство в ОЦК Кърджали, а през септември друга фирма, свързана с банката придоби закъсалия комбинат на Валентин Захариев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес