Още едно проучване отчита почти изравнени проценти между ГЕРБ и БСП

Още едно проучване отчита почти изравнени проценти между ГЕРБ и БСП

Ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия и скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и БСП до 1.3%, отчита агенция "Тренд". Налице е също така лек спад в оптимистичните нагласи и ръст в негативните оценки за работата на основните институции. Това са основните изводи от последното национално представително изследване на агенция "Тренд", проведено между 6 и 12 ноември сред 1004 души.

Скандалите около "Обединени патриоти" в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като подкрепата за коалицията се свива от 5.5% през октомври до 4.2% през ноември. Отливът от гласове за партиите от управляващата коалиция обаче не увеличава подкрепата за опозиционните сили, расте делът на деклариращите, че няма да гласуват.

Според "Тренд" за "Демократична България" биха гласували 1.9%, а за РБ малко над един процент. "Воля" на Веселин Марешки пък има подкрепата на 1.4% от избирателите, което я оставя извън следващия парламент.

Това е поредно социологическо проучване, което регистрира сближаване на позициите на БСП и ГЕРБ. Преди две седмици пък "Афис", която е собственост на члена на партийното ръководство на левицата Юрий Асланов отбеляза, че социалистите водят пред ГЕРБ с по-малко от процент.

Според "Тренд" оптимистите и песимистите са с почти равни дялове, като все още оптимистите остават малко повече (46%) за сметка на песимистите (42%).

В оценката за работата на парламента и правителство се регистрира спад на одобрението. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, 71% са на обратното мнение. 28% от анкетираните харесват правителството, 62%, които дават отрицателна оценка. В отношението към дейността на президента няма съществена промяна  - малко над една четвърт (26%) не го харесват срещу 59 на сто, които го одобряват.

Споделяне

Още от България