Още едно самоубийство по корупционния скандал в Япония

Бивш изпълнителен директор на японска корпорация с държавно участие, която е в центъра на корупционен скандал, бе намерен мъртъв на паркинга пред жилището си, предаде във вторник Ройтерс, цитиран от БТА. По първоначални данни става въпрос за самоубийство.

76-годишният Шиничи Ямадзаки бе намерен мъртъв само ден след самоубийството на министъра на земеделието Тошикацу Мацуока, който бе замесен в същия скандал.

Полицията предполага, че Ямадзаки е скочил от апартамента си на шестия етаж в сграда в град Йокохама, западно от Токио. По-рано прокуратурата направи обиск в жилището на бившия директор като част от разследването на корупционната афера.

Скандалът избухна след като стана ясно, че строителни предприемачи са спонсорирали политици, като в замяна са спечелили държавни търгове в министерството на земеделието. Министърът получил дарения от въпросните бизнесмени и бе замесен в скандала, въпреки че върнал парите. 

Мацуока се обеси в служебния си апартамент в центъра на Токио броени часове преди предвиденото му изслушване в парламента във връзка със случая.

Последните развития около скандала и провалът на пенсионната политика на правителството могат да костват на японския премиер Шиндзо Абе загуба на предстоящите избори за горна камара на парламента, коментира Ройтерс.

По думите на министъра околната среда Масатоши Вакабаяши, който ще заеме мястото на Мацуока, последните развития ще окажат сериозно влияние върху изборите.

Според някои анализатори целта на управляващата коалиция да запази мнозинството си в горната камара на парламента, е била трудно постижима дори и преди двете самоубийства.

Рейтингът на премиера спадна рязко още преди смъртта на министъра на земеделието заради провала на пенсионната политика.

Проучване на общественото мнение, направено преди смъртта на Мацуока и публикувано във вотник във вестник "Асахи", показва, че одобрението за Абе е намаляло с осем на сто от миналата седмица и е стигнало 36%. Това е на най-ниското си доверие към премиера, откакто той встъпи в длъжност през септември миналата година.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?