Още енергийни фирми уличени в данъчни измами

Още енергийни фирми уличени в данъчни измами
Фирми с дейности в областта на енергетиката са укривали информация за действителните си обороти, водили са "черно" счетоводство и са укривали данъци в особено големи размери, съобщи пресцентърът на МВР в понеделник по повод проведена спецоперация в София и Враца. Повдигнати са обвинения на четирима човека за пране на пари и неплатени данъци.

МВР не съобщава данни за фирмите, но посочва, че са установени данни за престъпления при извършени ремонтни дейности по изграждането и рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-Изток", при които са нанесени щети в особено големи размери.

Според отлично информирани източници става дума за българската компания "Тотема инженеринг" и по-специално за договора ѝ от есента на 2006 г. за проектиране, производство на оборудването и изграждане на инсталация за обезводняване на гипсовата суспензия, получен от работата на новите сероочистващи инсталации на ТЕЦ "Марица -Изток 3". Договорът е на стойност 22 милиона евро.

Компанията работи с 5-6 подизпълнители, някои от които са "кухи" фирми, създадени специално за източване на ДДС, твърдят източниците, с които Mediapool се свърза. Повдигнатите обвинения са на лица от тези дружества.

Инженерният проект на инсталацията е разработен от специалисти на италианската компания "Енел", които наблюдават и контролират изграждането и въвеждането в експлоатация на съоръжението.

"Тотема инженеринг" спечели конкурса за изграждане на инсталацията за обезводняване на гипсовата суспензия след участието си в открита процедура по Закона за обществените поръчки, в конкуренция с няколко български и международни компании.

Шеф на "Тотема инженеринг" ЕАД е Любен Руменов Ганчев. Той е шеф на "Енергийни решения и технологии", които са работили по поръчки в ТЕЦ "Марица Изток 3". Във Враца Ганчев има няколко фирми, сред които "ВРЗ Вола", "РЗ Вола Еко" и "Вола профил". Само първата от тези фирми е регистрирана за внос и продажба на техника и съоръжения.

В официалното съобщение на МВР се посочва, че при спецоперацията са претърсени осем адреса - жилища и офис-сгради, и са иззети счетоводни и банкови документи, компютри, магнитни носители и запис на заповеди за суми от около 2 милиона лева.

Открити са и документи за водено "черно" счетоводство. Сумите изписани в тези документи са за около 3 милиона евро.

Дружествата са представяли документи с невярно съдържание-данъчни фактури, отчети за приходите, разходите и счетоводните баланси, като по този начин неправомерно усвоявали огромни средства.

В момента тече съдебен процес срещу енергийния бос Христо Ковачки, обвинен за укриване на данъци в особено големи размери.

Споделяне

Още по темата

Още от България