Още хора от властта с изгодни жилища от "Артекс"

Зам.-министър на енергетиката и бившият шеф на КРС с имоти за 600-700 евро/кв. м.

Още хора от властта с изгодни жилища от "Артекс"

Скандалът с продаваните на доста под пазарните цени имоти от страна на строителната компания "Артекс" на представители на властта се разраства. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов от квотата на "Обединените патриоти" и бившият дългогодишен председател на Комисията за регулиране на съобщението Веселин Божков също са станали съседи, сдобивайки се с луксозни апартаменти в столичния квартал "Изток", на ул. "Тинтява", плащайки 600-700 евро/ кв. м.

Адресът е на няколко пресечки от сградите, в които евтини лукс жилища напазаруваха и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдният министър Цецка Цачева, която подаде оставка заради случая и очаква да приключи проверка на сделката от антикорупционната комисия.

Красимир Първанов платил 240 312.47 лв. за апартамент от 150 кв. м. и два гаража – за 31 кв. м и за 19 кв. м. Сделката е сключена през есента на 2018 г., предаде бТВ в понеделник. Само дни по-рано с апартамент в същата сграда се сдобива и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той плаща 199 494.66 лв. за жилище от 132 кв.  м. и един гараж от 18 кв. вм.

Сделката на Първанов е струвала 612 евро за квадрат, а на Божков - 682 евро на кв. м. Стойностите са значително под пазарните в региона.

Според Първанов жилището било скъпо и не бил късметлия

Зам.-министърът на енергетиката обаче не вижда нищо нередно във факта, че е купил жилището си от строителната фирма "Артекс" на три пъти по-ниска цена от тази, за която компанията го е предлагала преди да сключи сделката с него.

"Аз не мога да кажа каква е пазарната цена, но в една сделка има продавач, има и купувач. Ако ме питате мен, жилището, което съм закупил, е изключително скъпо. Не се чувствам късметлия. Аз се чувствам реалист", коментира Първанов пред бТВ по-късно през деня.

Той твърди, че парите за сделката са прозрачни и законни.

Първанов казва пред телевизията, че в момента живее в имот на същата улица, купен преди 10 години, също от "Артекс".

"Не мога да кажа, но беше значително по-скъп тогава. По мои спомени това жилище беше по-скъпо тогава. То е на кредит", отговаря Първанов на въпрос колко му е излязъл апартаментът на кв. м през 2009 година.

Попитан дали се законът или моралът за него са по-важни, той обяви, че в работата си винаги се е водил от закона.

Човекът с анекса за АЕЦ "Белене"

Красимир Първанов стана зам.-министър на енергетиката в третия кабинет на Борисов от квотата на "Обединените патриоти" и реално рядка се появява с публичното пространство и участва в пресконференции на енергийното ведомство. Той се прочу по време на първия управленски мандат на ГЕРБ, когато като изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" подписа документи по строежа на АЕЦ "Белене", които направиха необратима поръчката и плащането на ядрено оборудване за проекта в момент, в който кабинетът все още не бе решил окончателно дали да го продължи. Скандалът се развихри, защото се оказа, че Първанов нямал разрешение от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков да подпише документите. Шефът на НЕК обаче обяви, че имал устен картбланш за това от Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Симеон Дянков. През април 2011 г. Първанов бе освободен от поста си.

Преди да поеме НЕК Първанов заема различни длъжности в "Електроразпределение Столично” още от преди приватизацията му от ЧЕЗ, където остава да работи до 2010 г., когато поема държавната електрическа компания.

Веселин Божков изкара два петгодишни  мандата начело на Комисията за регулиране на съобщенията, където преди това беше зам.-шеф. В началото на 2018 г. бе сменен на поста от Росен Желязков, който преди това ръководеше държавната агенция "Електронно управление", а по време на първия кабинет на Борисов беше главен секретар на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България