Още над 100 млн. лв. получават общините за спортни проекти

Нови над 100 млн. лв. ще получат общините за реализацията на спортни и туристически проекти с пари от преразпределените бюджети на европейската Програма за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие в понеделник. Ведомството е одобрило 67 предложения за финансиране по мерките за насърчаване на туристическите дейности, за предоставяне на основни услуги за населението и икономиката в селските райони и за обновяване и развитие на населените места.

С парите също така ще се ремонтират улици, читалища и църкви. По-голямата част от проектите обаче са свързани със спорта. Общините Гулянци и Черноочене планират реконструкцията и модернизацията на спортни комплекси. Община Павликени ще построи плувен басейн, беседки за фитнес на открито, детски площадки и ще извърши преустройство на хижа в спортно общежитие. С европари местната власт в Твърдица ще изгради четири спортни комплекса, подходящи за футбол, лека атлетика, картинг и моторни спортове, а в с. Венелин, област Варна ще има игрище за мини футбол.

 

Сред останалите проекти на общините има такива за дневен център за възрастни хора в Кнежа и фотоволтаична инсталация за подобряване на енергийната ефективност в Брезово. Голям е и броят на одобрените проекти за реконструкция на читалища и рехабилитация на общински пътища.

 

Отпуснати са и близо милион лева за ремонт на църквите "Свети Георги Победоносец” в с. Разград, община Вълчедръм, и „Св. Вмчк. Димитър” в с. Янково, община Смядово. Над 9.7 млн. лв. се отпускат за изграждане на туристическа инфраструктура, места за отдих, информационни центрове и други. Община Чепеларе ще изгради велопарк, Доспат – екопарк, а Правец – алея за пешеходен туризъм и колоездене.

 

От фонда допълват, че продължава активната работа по разглеждане и договаряне на общински проекти. От началото на ноември общата одобрена субсидия за тях достигна 262 млн. лв.  

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?