Още награди и благодарности към Русия за “самолета-амфибия”

И вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем изказа признателността на българското правителство към Русия за помощта при потушаването на горските пожари през юли. Тогава руското правителство изпрати специализирания “самолет - амфибия” Ил- 76В, който се включи в Старозагорско и Хасковско.

В сряда Етим се срещна с руския посланик Анатолий Потапов, на когото бе връчен почетния плакет на министерството, както и грамоти за екипажа на самолета. Отправена е също така покана към руския министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу да посети България, съобщи пресцентърът на ведомството.

Още след приключването на пожарогасителната им мисия в България командирът и членовете на руския екипаж бяха наградени от вътрешния министър Румен Петков с почетни отличия на МВР за доблест и заслуги. Това стана на тържествена церемония в Стара Загора, където те бяха посрещнати с “хляб, сол и думи на благодарност”, както съобщи тогава пресцентърът на МВР.

Президентът Първанов и премиерът Станишев също вече изразиха благодарността и признателността на България към руското правителство за изпратения самолет. 

Споделяне

Още от България