Още не е готова комисията за проверка на "новодомците" в министерствата

Най-късно утре Симеон Сакскобургготски ще подпише заповед, с която ще бъде определен съставът на комисията, която трябва да провери сделките с ведомствените апартаменти. С нея ще бъде определен и срокът, в който трябва да бъде извършена проверката, заяви правителственият говорител Димитър Цонев. В понеделник Цонев очакваше комисията да бъде назначена вчера, а премиерът обеща за нея още в началото на миналата седмица.

До проверка се стигна след като се разбра, че с ведомствени жилища са се сдобили висши служители в изпълнителната власт, сред които регионалният министър Валентин Церовски - използвал компенсаторки за сделката, правителствената пресдиректорка Цветелина Узунова, главният секретар на МС Севдалин Мавров, говорителят на МВнР Любомир Тодоров, областният управител на София Росен Владимиров, съветникът на премиера Неждет Моллов и др.

Комисията ще се състои от пет човека, като до този момент има предложения от различни дирекции, съобщи Цонев. Членовете на комисията не трябва да са участвали в извършване на сделките с ведомствените жилища и по възможност трябва да са с юридическо образование.

Преди дни, депутати обявиха по повод на продажбите, че НДСВ се е разцепили но "нововремци" и "новодомци".

Емил Кошлуков обяви вчера, че Комисията по въпросите на гражданското общество, чийто председател е, ще привика чиновниците, раздавали ведомствените жилища на Министерския съвет. Според Кошлуков "тази порочна практика трябва да спре". Възможни били законодателни промени, така че жилищата да се дават само временно или да се пуснат на свободния пазар.

Споделяне

Още от България