Още не е наказана фирмата, доставила боба с гъгрица за бедните

Все още не са наложени никакви наказана на фирмата, която достави боб с гъгрица за пакетите с хранителни помощи за социално слабите българи, стана ясно от отговори на земеделския министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в петък.

В края на октомври Българската агенция по храните откри близо 100 т негоден за консумация и пълен с паразитите боб в складовете на Българския червен кръст, който раздава храни на социално слабите по благотворителна кампания, финансирана от Европейската комисия. Тогава Найденов обеща до дни да има решение дали да се развали договора за близо 1.4 млн. лв. с фирмата доставчик на боба ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”. От Държавен фонд "Земеделие" пък се заканиха да глобят фирмата.

Съгласно договора доставчикът дължи 2% неустойка, или 120 хил. лв., ако снабди организацията с негодна стока. Сумата обаче още не е платена от фирмата, която е собственост на функционер на партията на Меглена Кунева., стана ясно от думите на агроминистъра.

"За да издържи в съда тази наложена санкция, тя трябва да бъде окомплектована с изследвания, които са взели и Държавен фонд "Земеделие" и са ги дали за изследване в акредитирана лаборатория. В момента, в който акредитираната лаборатория потвърди резултатите на Агенцията по храните, тази санкция от 120 000 лева ще бъде наложена. А дали ще пристъпи към прекратяване на договора, това ще прецени ръководството на Държавен фонд "Земеделие" защото то е отговорно и е страна по договора", заяви Найденов в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България Мая Манолова..

Тя изчисли, че фирмата е изкарала 4 млн. лв. от всички девет обществени поръчки, които е спечелила и изпълнява по европейската програма "Благотворителност", които тя изпълнява.

Собственикът на "Фантастика 95" Георги Цанков каза пред БНР, че на този етап не е видял резултати от лабораторните анализи, така че няма какво да дискутира. "Ние взехме проби от предприятието, в което е пакетиран въпросният боб, резултатът е нула. Независимо от всичко останало, ние сме изтеглили всичкия боб, който е бил възабранен от Агенцията по храните, и сме го заменили с друг, който е с отлично качество", допълни той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?