Още не е решено ще има ли януарско поскъпване на тока

Цените при свободен пазар стават непредвидими, такса за всички производители ще отива за енергийни помощи

Снимка: БГНЕС

Към момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е обсъждала ново увеличение на цената на тока от 1 януари 2015 г., но дали ще има някаква промяна щяло да стане ясно след съставянето на новото правителство и парламент. Това коментира пред журналисти във вторник председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова, която бе назначена от служебното правителство на Георги Близнашки и не е ясно дали ще остане на поста при положение, че първата политическа сила ГЕРБ смята да извърши промени в структурата и избора на ръководство на регулатора.

Няма нови обстоятелства, които да налагат да се разглежда цената на електрическата енергия. Действително този въпрос не е на дневен ред в ДКЕВР,заяви Тодорова и допълни, че в това отношение има очаквания към новото правителство и новия парламент.

Тя обаче призна, че в момента цената на тока у нас е подценена и става не предвидима при след пълното освобождаване на пазара, което според евродирективите трябва да стане до края на 2015 г.

Регулираните цени за бита в момента дават сигурност на потребителите и възможност да планират разходите си. След либерализацията на енергийния пазар обаче, когато всеки от нас ще може да избира доставчика си, нещата с цените на тока ще стоят другояче, обясни Светла Тодорова. Тя обаче не се ангажира с прогноза какво може да е повишението на цените след

Председателят на регулатора не се ангажира с прогноза с колко би поскъпнал токът, след като отпаднат регулираните цени и за бита.

За да не е толкова голям ефектът от поскъпването върху социално слабите българи, ДКЕВР предлага да се въведе такса от 3 процента върху приходите на всички производители на електроенергия, които директно да са предназначени за енергийни помощи. По думите на Тодорова приходите от тази такса ще позволят удвояване на енергийните помощи, които в момента са 72 млн. месечно през зимата.

Държавата вече се опита безуспешно да наложи такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните централи, която обаче бе отменена от Конституционния съд като незаконна с мотива, че срещу събирането на такси администрацията трябва да предоставя услуги, а случаят не е такъв. Правителството на Орешарски вкара приходите от тази такса директно в бюджета като не успя да реши дали с тях да вдигне енергийните помощи или да покрива част от дупката в НЕК, породена от задължението ѝ да купува енергията от възобновяеми източници. Потърпевшите от таксата соларни и вятърни централи, които не могат да си вземат парите, призоваха приходите да отидат именно за социално слабите.

Според енергийния регулатор Тодорова, ако се реши да се въведе отново подобна такса, тя трябва да е за всички производители и да е разписано, че ще е са енергийни помощи.

Тя коментира още, че заради предстоящото излизане на свободния пазар на защитените в момента потребители като малките фирми и бита, ще трябва да се помисли за промяна на процедурата за избор на снабдител, защото в момента тя е твърде тежка и описанието на търговските правила не може да бъде прочетено от обикновен човек.

Споделяне

Още от Бизнес