Още не е ясно дали "Лудогорец" ще вземе пари по схемата 60/40, за да ги дари

Темата, защо Милен Велчев има хотели, не е проблем на мярката, твърди министър Владислав Горанов

Снимка: Архив

Още не е ясно дали футболният клуб "Лудогорец" на Кирил и Георги Домусчиеви ще бъде одобрен и ще получи пари по държавната схема "60/40", по която кандидатства. На Разпети петък изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев се похвали пред телевизията на Домусчиев – Нова телевизия, че като антикризисна мярка клубът ще кандидатства по схемата за 111 000 лв., които впоследствие ще дари за хранителни продукти на крайно нуждаещи се хора от района на Лудогорието.

Все още обаче "Лудогорец" не е обявен официално като получател на държавната помощ. Във вторник НОИ публикува втори списък на фирмите, които ще получат средства по програмата, но футболният клуб липсва в него. Въпреки че властите обещаха схемата да е прозрачна и да е съпътствана от публичен регистър, въпросните списъци съдържат само одобрените за подпомагане фирми, но не и неодобрените от Агенцията по заетостта.

Не е ясно също доколко е допустимо клубът да получава пари за заплати, за да ги дарява. Социалният министър Деница Сачева разясни, че е важно фирмите да спазват условията за получаване на подпомагането, защото в противен случай то подлежи на връщане.

"Лудогорец" е клуб с добри резултати, но преценката дали да кандидатства по мярката е на мениджмънта му, коментира финансовият министър Владислав Горанов в понеделник по повод журналистически въпрос за това кои са първите фирми, получаващи държавната помощ. Министърът каза още, че са му се обаждали и представители на други спортни клубове, но той ги е съветвал да не кандидатстват по мярката.

"За съжаление, оперативната дейност на клуба е изцяло блокирана от момента на извънредното положение. Единствено хората, които отговарят за терените и базата, работят по специален график. Това положение води до проблеми за абсолютно всички клубове в България. Ръководството на Лудогорец предприе антикризисни мерки, тъй като нашата цел е след епидемията да запазим клуба във вида, който бе преди извънредното положение. Преди дни представихме на нашите собственици пакета от антикризисни мерки включително и това, че кандидатствахме по правителствената програма за подпомагане на бизнеса 60/40", каза Петричев. По думите му клубът ще продължи да плаща заплатите на футболистите в пълен размер, въпреки че държавното подпомагане е само до размера на осигурителния доход.

Според Петричев "Лудогорец" е сериозен данъкоплатец, който за миналата година е внесъл 6.5 млн. лв. данъци, което било "сериозна предпоставка" клубът да кандидатства по държавната програма.

Според схемата държавата плаща 60% от заплатата и осигуровките на работниците във фирми, които имат спад на приходите от поне 20% през март тази година в сравнение с миналата заради кризата с Covid-19. Държавното подпомагане е за максимум 3 месеца, като работодателят трябва да допълни оставащите 40% от заплатата и осигуровките на работниците в отпуск или с преустановена дейност.

Кандидатстването по схемата започна на 31 март, а на 15 април НОИ обяви първия списък на одобрените за финансиране фирми. Изненадващо се оказа, че първите компании, които ще получат най-голямо по размер подпомагане, са един от заводите за стъкло на турския инвеститор "Шишеджам", както и луксозните хотели между Равда и Несебър в портфолиото на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев.

По този повод Владислав Горанов коментира, че държавното подпомагане е за всички, които отговарят на критериите, и цели да запази заетостта, поради което не може да слага етикети на фирмите. Въпросът защо Милен Велчев имал хотели, не бил проблем на схемата 60/40.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес