Още не е ясно кога тръгва делото срещу смъртните присъди на българките в Либия

Още няма информация за насрочена дата по делото за обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри, съобщи в понеделник зам.външният министър Гергана Грънчарова.

Пред Дарик радио Грънчарова определи като неуместно подхранването на излишен оптимизъм за бързо развитие на ситуацията със сънародничките ни.

Липсва и липсва ново развитие по случая с д-р Здравко Георгиев, за получаването на изходна виза и извеждането му от Либия.

Зам.министърът и говорител на МВнР декларира, че темата "Либия" остава приоритетна за България, въпреки трагичните събития през последните седмици във връзка с кризата около двамата похитени българи в Ирак.

Грънчарова съобщи, че продължават усилията за осигуряването на елементарни потребности и грижи за здравословното състояние на българските медицински сестри, които се намират в затвора Джудейда в Триполи. В същия затвор петте бяха измъчвани, преди да започне СПИН-процеса в Либия.

Вече има разрешение за допълнително свиждане с медицинските сестри, каза Грънчарова. Български дипломати ще могат да ги посещават и в неделя, освен в деня за редовно свиждане четвъртък.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?