Още не е ясно с колко ще се увеличат заплатите на военните

Работещите при по-тежки условия ще получат повече, увери Каракачанов

Красимир Каракачанов

Още няма яснота с колко точно ще бъде увеличението на заплатите на военните, се разбра от интервю за министъра на отбраната Красимир Каракачанов за предаването "Неделя 150" по БНР.

"Увеличение на парите за военните ще има. Колко точно е въпрос на точните сметки, които ще направим през октомври", каза Каракачанов.

В събота той обяви във Варна, че заплатите в армията ще бъдат вдигнати от 1 януари 2018 г.

"След като Министерството на финансите отпусне парите, задачата на ръководството на Министерство на отбраната е тези пари да бъдат разпределени по такъв начин - справедливо - и тези, които изпълняват по-тежки задачи в армията, при службата на които се изисква по-голяма специализация, професионализъм, работят при по-тежки условия, да получат малко по-голямо възнаграждение. Тази диференциация се изработва в момента от една работна група, която аз съм назначил, след което ще мине през Съвета по отбрана и ще бъдем готови", поясни Каракачанов.

Основните финансови искания на МО към Бюджет 2018 ще бъдат за повече средства за военнослужещите и за капиталови ремонти, уточни министърът. Той допълни, че проектите за модернизация в сектора не отменят необходимостта от ремонти на наличната техника.

"След като много години, 20 години, не са отделяни необходимите средства за модернизация на нашия флот, освен двата кораба, които са планирани да бъдат построени, трябва да се отделят и малко средства за модернизация, поне частична модернизация на трите фрегати, които имаме, за да могат способностите на нашия боен флот да бъдат по-добри, но това са суми, които не се отделят еднократно, а суми, за които сме направили разчет", заяви министърът.

По думите му офертите за изграждане на патрулния кораб са 7, от които само една е на българска фирма.

"Много внимателно и прагматично (трябва) да обсъдим какво трябва да направим и по отношение на корабите, и по отношение на новия самолет, и по отношение на бронираната машина, защото, както при самолетите се говори за три страни, които се конкурират, то във флота офертите са 7, от които само една българска фирма. Останалите са немски, холандски, френски, италиански и т.н... Същото е и за бронираната машина. Там разговорите още не са започнали, но сигурно ще има поне 5-6 големи чуждестранни фирми", каза Каракачанов и повтори, че стремежът в поръчките е да бъде максимално ангажиран и българският военнопромишлен комплекс.

Красимир Каракачанов се надява до средата на ноември министерството да има ясна представа колко точно ще струва ремонтът на самолетите МиГ-29. Според министъра избягването на посредниците в преговорите би занижило цената на ремонта с "поне 30 процента, да не кажа и повече".

Ситуацията с военния завод "Емко" трябва да се развие според закона, категоричен е Каракачанов. Той изтъкна, че сигналите за неправилно съхранение на боеприпаси, според които се изисква временното спиране на лиценза, са от юли месец. Ако нередностите са отстранени, на 6 октомври лицензът на предприятието ще бъде върнат, заяви министърът.

"Какво би се говорило, ако служба КОС не беше взела неободимите мерки, не беше направила този доклад и тези боеприпаси продължаваха да се съхраняват при опасни условия и беше станал инцидент. Помните инцидентите! Имаше подобни три инцидента с човешки жертви! Тогава какво щеше да се говори?: "Кой не е взел необходимите мерки това да не се случи?"! Когато органите вземат необходимите мерки, се задава пък въпросът: "Защо го правите? Сега това пречи на една фирма", каза Каракачанов.

Споделяне

Още от България