Още не е ясно ще обвинят ли испанските власти сина на депутата Илчев

Още няма повдигнати обвинения срещу задържаните в Испания българи, сред които и синът на депутата Станимир Илчев. Те бяха арестувани по време на акция на местната полиция за разбиване на трафик на проститутки от Източна Европа.

Заради днешните местни избори в Испания, няма движение по случая. Очаква се от утре процедурата да бъде задвижена, съобщиха дипломатически източници за mediapool.bg. Владимир Илчев заедно с адвоката, осигурен му от българското посолство, трябва да бъдат поканени за т.нар. първа декларация пред съдия-следовател, за да бъде изслушан. След това съдия-следователят ще оповести дали повдига обвинения или освобождава младежа. Възможно е Владимир Илчев да бъде пуснат от ареста и под гаранция, ако е необходимо да остане на разположение на разследването.

Испанските власти не са търсили информация от посолството ни в Мадрид за българина Камен Червеняков, няма и съдебна поръчка за неговата екстрадиция, съобщи пред mediapool.bg дипломатически източник. Според него обаче подобни разговори не са изключени в рамките на полицейското сътрудничество между София и Мадрид.

По повод операцията за разбиване на канала за проститутки, испанските медии писаха, че негов организатор е българинът Камен Т. Според български медии, най-вероятно става дума за бизнесмена Камен Червеняков, чийто служител е 24-годишният Владимир Илчев.

Заедно с 33-ма души от различни националности, Илчев бе арестуван на 19 май. Той е откаран в центъра за задържане "Ел Асебуче" край средиземноморското пристанище Алмерия, пише "Труд", като се позовава на полицейски източници от Испания.

Бизнесменът Камен Червеняков, който според в. "24 часа" е четвърти братовчед на депутата от БСП Младен Червеняков, в събота е изпратил факсове до българските медии, с които отрича да е замесен в какъвто и да е незаконен бизнес. Във факса до медиите Червеняков заявява още, че Владимир Илчев работи на трудов договор като управител в някои негови заведения и е "чудесен служител". В петък , по радио НЕТ, майката на Владимир - Светла Петрова каза, че за случилото се в Испания трябва да бъде питан шефът му.

Червеняков, който е собственик на верига от нощни заведения твърди, че е жертва на конкуренти. Сред по-известните му заведения е ресторант "Чевермето", където президентът Първанов вечеря с руския държавен глава Владимир Путин, латиноклуб "Карамба", еротичните барове "Радисън" и "Табу".

Българските власти не знаят къде се намира в момента Червеняков. Източници от МВР твърдят, че засега испанците работят сами по разплитането на трафика на жени.

"Труд" съобщава днес, че Владимир е попаднал сред заподозрените заради снимка, на която той е бил до търсения от испанците Камен. Въпросният Камен бил предупреден за операцията и два дни преди нея успял да напусне страната, смятат близки на Илчев.

Според юристи снимката не е доказателство, заради което да бъде повдигнато обвинение срещу сина на депутата и журналистката Светла Петрова. За два месеца престой в Испания - от толкова време Владимир е там - той не би могъл да се организира мрежа за нелегална проституция, смятат запознати с този престъпен бизнес. Това, че Илчев е служител и преводач на търсения от испанците бизнесмен, още не доказва нищо, коментират юристи.

Според наши медии, в четвъртък шефът на Интерпол Хесус Мира, който бе в София, е съобщил на премиера Симеон Сакскобургготски за ареста на сина на депутата Илчев.

Помолен да коментира случая, днес премиерът заяви: "Не виждам защо да се даде подобна важност на нещо, което в крайна сметка е от личен порядък и трябва да се остави на нивото на експертите или на правовите среди, а не да съдим ние или от това да се опитваме да търсим някакви специални политически тълкувания".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?