Още не започнали, женевските преговори за Сирия бяха прекъснати

Засега прекъсването е временно - до 25 февруари

Пратеникът на ООН Стафан де Мистура обявява прекъсването на преговорите в Женева.

Само три дни след като някои от участниците се събраха в Женева, но на практика преди да започнат, преговорите между сирийското правителство и опозицията бяха прекъснати, което поставя под голяма въпросителна намирането на политически изход от войната и най-тежката за света хуманитарна криза. Часове преди откриването на голяма дарителска конференция за Сирия в Лондон пратеникът на ООН Стафан де Мистура обяви, че прекъсва женевските дискусии до 25 февруари.

В понеделник той обяви официалното откриване на преговорите, при които делегациите на сирийската опозиция и правителство трябваше да са в отделни зали, а представители на ООН да "сноват" между тях. Идеята беше този процес да продължи около две седмици. Въпреки усилията на САЩ и ООН да накарат двете страни да предприемат ползотворни преговори обаче, те така и не започнаха и обявеното от Де Мистура прекъсване е признаване на неизбежното.

"След първата седмица подготвителни разговори стигнах до извода, че има да се свърши още работа не само от нас, но и от всички заинтересовани" по проблема на сирийската криза, каза Де Мистура след неколкочасова среща с представители на сирийската опозиция в женевски хотел. Той обоснова решението си с нарастващия гняв сред опозицията, че са били притиснати да преговарят, докато атаките на сирийското правителство и руските въздушни удари срещу бунтовнически територии продължават и се засилват.

Не е ясно дали на практика преговорите изобщо ще бъдат подновени, въпреки уверенията на Де Мистура, че това не е краят и преговорите не са пропаднали.

"Определих датата 25 февруари за следващите дискусии. Още от първия ден заявих, че няма да има разговори просто за да се водят разговори", каза той.

Според сирийския посланик в ООН опозицията е искала да се оттегли от преговорите и това е накарало Де Мистура да обяви пауза в тях. Де Мистура заяви, че причината за преустановяване на преговорите е, че страните са се съсредоточили върху обсъждане на процедурни въпроси, а не на решението на конкретни задачи по облекчаване на хуманитарните проблеми на сирийците, е трактовката на руската информационна агенция ТАСС.

Стафан де Мистура увери, че това "не е нито край, нито провал на преговорите". Преди предвиденото възобновяване на преговорите, на 11 февруари в Мюнхен ще се събере международната група за подкрепа на Сирия, съставена от двадесетина страни.

Разнопосочни политически коментари

Според Държавния департамент на САЩ паузата отчасти се дължи на руските въздушни удари, които са прекъснали хуманитарните помощи за сирийците, информира Ройтерс. На пресконференция говорителят Джон Кърби отбеляза също така руски удари в района на Алепо, насочени основно към опозиционните сили, и призова Москва да се цели по позиции на "Ислямска държава".

Продължаващите нападения на сирийските правителствени сили, подкрепени от руски въздушни удари, срещу зони, контролирани от опозицията, сигнализират за намерението на режима да преследва военно, а не мирно уреждане на конфликта, заявява в изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Кери призовава сирийското правителство и неговите поддръжници да спрат бомбардировките срещу райони под контрола на опозицията, особено в Алепо, и да сложат край на обсадите на цивилно население съгласно резолюцията на ООН. "Крайно време е да изпълнят съществуващите задължения и да възстановят доверието на международната общност в намерението им да подкрепят мирно решение за сирийската криза", посочва той, допълвайки, че САЩ очакват мирните преговори да бъдат продължени по-късно този месец.

Франция осъди настъплението на сирийските правителствени войски край Алепо. "Осъждаме бруталната офанзива на сирийския режим с подкрепата на Русия за обграждане и задушаване на Алепо", заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс. Фабиюс подкрепи спирането на преговорите, за които определено "нито режимът на Башар Асад, нито съюзниците му искат да допринесат (...) торпилирайки по този начин усилията за постигане на мир".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА, също обвини правителството на Асад и "нежеланието му да разреши хуманитарен достъп до обсадените градове и села".

Координаторът на опозицията Рияд Хиджаб заяви, че нейните представители ще напуснат Женева и няма да се и върнат, "докато не бъдат разрешени хуманитарните въпроси" и подчерта, че примирие не може да бъде постигнато, докато Асад все още е на власт. Той все пак увери, че опозиционните сили ще участват при възобновяването на разговорите.

Ръководителят на сирийската правителствена делегация в Женева обвини опозицията, че е искала да напусне мирните преговори под натиска на регионални сили, а ООН - че е обявила пауза в преговорите, за да избегне такова оттегляне, предаде Ройтерс.

"Знаехме от няколко часа, че Рияд (опозицията) иска да се оттегли от преговорите. Затова съобщението на (пратеника на ООН Стафан) де Мистура послужи за политическо прикритие на решението за напускане", каза Джафари.

"Смятаме, че използваното от специалния пратеник оправдание на напускането на риядската делегация по инструкции от Саудитска Арабия, Катар и Турция, не бе обективно. Не се каза истината", заяви Джафари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят