Още нестанал министър, Димитров разлюти кмета Борисов

Още нестанал министър, Димитров разлюти кмета Борисов

Нужна е спешна държавна подкрепа на износа и намаляване на данъците за хората, заяви в понеделник пред БНТ депутатът от БСП Петър Димитров, одобрен от Съвета на коалицията да замести министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Очаква се номинацията на Димитров, както и на другия нов министър в кабинета – Миглена Тачева (от квотата на НДСВ), да бъдат гласувани в парламента тази сряда.

Доскорошният председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси акцентира основно върху необходимостта от намаляване на осигурителната тежест за бизнеса и заяви. “Продължавам най-много да държа на намаляването на данъчната тежест върху доходите на хората", заяви той.

"С разбиране гледам на протестите на учители, на лекари, но те трябва да разберат, че е държавата не произвежда, принаден продукт се създава от бизнеса. Всяко искане за бюджетни заплати е искане за по-високи данъци, затова може би най-лесният начин, по който едно правителство може да увеличи доходите, е като намали данъците", коментира Димитров,  изказвайки се по-скоро като бъдещ финансов министър, отколкото като икономически.

Той посочи, че след плащането на вноската в ЕС, бюджет 2008 вече ще се базира върху реалните пари от Европейския съюз. След отпадналите рискове за събираемостта на ДДС, ще има възможност за вътрешно преструктуриране на финансирането на определени приоритети, допълни Димитров.

От всички реални проблеми на икономиката, той си позволи да даде рецепта само за преодоляване на отрицателното търговско салдо, което тези дни надхвърли 5.2 млрд. лв.

"Много важни и бързи мерки държавата трябва да предприеме по посока подкрепа на износа. Българинът с охота продава земята си, получава доходи, купува също с огромна охота, но това влошава състоянието на текущата сметка. Дали ще я наречем банка за развитие или по друг начин, но подкрепата на държавата за експорта, е една от приоритетните задачи, които на първо място трябва да се решат", заяви Димитров.

Той допълни, че продължава да стои въпросът и с управлението на държавната собственост, която е огромна, но не носи доходи на бюджета.

Димитров даде пример с "Топлофикация-София", в която държавата притежава 42 на сто. Бъдещият министър изрази недоумението си от това, че този дял не се продава. "Ако се вкара дори миноритарен частен капитал в управлението на "Топлофикация-София", дружеството ще се управлява по-ефективно", допълни той, правейки все пак уговорката, че дружеството изпълнява социални функции и евентуалната продажба на държавния дял трябва да се обсъди със Столична община.

"Аз си мисля, че диалогът с общината трябва да бъде открит и продуктивен, в никакъв случай не мисля, че трябва да има война или пък загърбване", каза Димитров. Според него държавният дял в столичното парно може да се продаде през борсата, защото е по-прозрачно, но пък синдикатите се притесняват, че така бъдещият купувач не поема социални ангажименти.

Думите му обаче разлютиха кмета на София Бойко Борисов, който ясно демонстрира, че няма никакво намерение да заравя томахавката на войната с Министерството на икономиката и енергетиката дори и след оттеглянето на Овчаров, с когото имаха личностен конфликт.

"Изведнъж този господин, който не си е направил труда да прочете, че над 680 млн. лв. столицата дава в бюджета, които те безсрамно харчат и връщат едва 23%, дойде и първия ден се захвана точно с “Топлофикация-София". И то да приватизира, и то стратегически инвеститор той да довежда", възмути се Бойко Борисов пред БНР.

"Тези хора да си отиват по-бързо, да освободят обществото от присъствието си", призова столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ. "За кражбите на Вальо Топлото и тази клика на БСП, която десет години върлува в “Топлофикация-София" в лицето на Овчаров и компания, нима този господин забравя концертите, които изнасяха там, поканите, оборудването...Що за нахалство, има 20 общински съветници в София, да им се обади и да пита. Да се поинтересува”, настоя Борисов.

Димитров се изказа изключително повърхностно и предпазливо по големите енергийни проекти като "Набуко", Бургас-Александруполис" и "Южен поток", които ще минават през българска територия. Той посочи само, че след като нямаме енергийни ресурси е по-добре да ги транспортираме.

"Естествено, че има екологични проблеми. Не можем да си затваряме очите за тях, но като копаеш земята, почти винаги се изцапваш. Така че, ако искаш през България да върви нефт и газ, очевидно, че има някакви рискове, които трябва да се поемат. Въпрос на държавата е да допусне минимални щети от тези рискове", каза още бъдещият министър на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?