Още няма обвързващи оферти за заема за дълговете на НЕК

Новият шеф на БЕХ трябва за две седмици да свърши това, което Коен не успя за повече от половин година

Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Две седмици преди крайния срок за изплащане на дълговете на "Националната електрическа компания" (НЕК) към двете т.нар. американски ТЕЦ все още няма нито една обвързваща оферта за предоставяне на заем до 650 млн. евро на собственика на дружеството - "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в четвъртък при участието си в заседанието на парламентарната енергийна комисия.

Обявеният от нея преди време краен срок за внасяне на предложенията за заема е 20 февруари, след което бързо трябва да се избере кредитора и да се извършат разплащанията. От поканените на разговори 25 банки, 11 проявиха интерес, но тепърва предстои да се види колко ще отправят конкретни предложения.

Петкова отново посочи, че няма резервен вариант при провал в осигуряването на кредита, който е нужен за погасяването на вече 950 млн. лв. борчове на НЕК към централите "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да може да влезе в сила договореното още миналия април намаляване на цената на тока от двете мощности. То ще пести около 100 млн. лв. годишно на силно закъсалата НЕК, но само ако дълговете ѝ към двете ТЕЦ бъдат уредено до 26 февруари.

Тя потвърди, че доскорошният шеф на БЕХ Жаклен Коен е отстранен заради забавеното договаряне на кредита и от наследника му Петьо Иванов се очаква да приключи процедурата "много бързо".

Министърът призна още, че невъзможността БЕХ да осигури пари за забавените плащания на НЕК е основен проблем в енергетиката, който води след себе си междуфирмената задлъжнялост в сектора. Тя разкритикува БЕХ, че не е изпълнявал функциите си на финансов ходинг, чиято основна задача е да управлява дъщерните си дружества. Петкова обаче се въздържа от коментар дали принос в отстраняването на Коен има участието му в атаките срещу "Овергаз" при спирането на доставките за частната компания от страна на руската "Газпром" о 1 януари 2016 г.

Тя обясни избора на Петьо Иванов начело на БЕХ с това, че той е "човек от системата". Преди да стане изпълнителен директор на "Булгаргаз", той бе финансов директор на НЕК. "Човек с опит. Надявам се да се справи с тази ситуация", заяви Теменужка Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?