След петъчните обиски в НЕК, "УорлиПарсънс" и "Риск Инженеринг"

Още няма обвинени, а само свидетели за злоупотребите с АЕЦ "Белене"

Политическият интерес е да бъде нахранена улицата с информация, а частният е свързан с други хора, каза Богомил Манчев

Още няма обвинени, а само свидетели за злоупотребите с АЕЦ "Белене"

Засега няма повдигнати обвинения по разследването на Софийската градска прокуратура (СГП) за злоупотреби покрай спрения строеж на АЕЦ "Белене", нанесли щети на държавата. Това съобщиха от държавното обвинение в понеделник, три дни след шумната съвместна акция с ДАНС и МВР, при която бяха иззети документи от офиси на инженер-консултанта на ядрения проект "УорлиПарсънс", неговия подизпълнител "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев и на "Националната електрическа компания" (НЕК), която е инвеститор в АЕЦ "Белене".

Прокуратурата отмени насрочената за понеделник пресконференция и разпрати съобщение, в което потвърди известните и досега причини за акцията, но обещаните допълнителни разяснения не бяха направени.

Акцията бе предприета, тъй като от ДАНС сигнализирали прокуратурата, че се унищожават документи, свързани с образуваното на 9 август досъдебно производство за източване на 18 млн. евро по прекратения с правителствено и парламентарно решение строеж на АЕЦ "Белене". Арестувани бяха за 24 часа бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, който е управител на "УорлиПарсънс". Тримата засега остават само със статут на свидетели.

Като такъв е призован и Богомил Манчев, който в момента е в Истанбул и се очаква в сряда да се върне в България и да даде показания.

"Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция. След запознаване с иззетата документация и детайлният ѝ анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата", пише в съобщението на СГП.

В него се уточнява, че досъдебното производство от началото на август е срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Предмет на разследване е и евентуална умишлена безстопанственост.

"Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форс мажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията", пише в съобщението на прокуратурата.

"Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "УорлиПарсънс” и "Риск Инженеринг” са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян", допълват от обвинението.

В петък от там съобщиха, че са иззели документи от 17 офиса и жилища в София, Перник, Белене и Козлодуй, тъй като имало сведения, че е започнало унищожаване на документи.

Ден по-късно Богомил Манчев заяви, че въпросната документация вече е била предавана на разследващите два пъти, уточнявайки лаконично, че е станал жертва на политически и частни интереси.

В понеделник той отново заяви, че няма нарушение в това, че неговата компанията е продължила да работи по поддръжката на строителната площадка на "Белене" и е фактурирала е извършените дейности за плащане от НЕК.

"Народното събрание може да вземе какъвто си иска акт, в търговския договор си пише ясно как се прекъсва. Директорът на НЕК написва писмо до "УорлиПарсънс" и казва - прекъсваме договора. И започват да влизат други клаузи от този договор", коментира Манчев пред Нова телевизия. "Напротив, НЕК, тъй като тя не е получила никакви указания нито от БЕХ (собственикът на НЕК – бел. ред.), нито от съответните министри, които са били, от януари досега те са трима, никой не е разпоредил в писмена форма, забележете, на съответните тези институции да прекратят договора", посочи собственикът на "Риск инженеринг".

Той обясни още, че коментираните в публичното пространство платени за консервация от правителството на ГЕРБ 7.5 млн. лв. са само за изливане на подложен бетон на площадката на първи блок на АЕЦ "Белене", а след това тя е трябвало да бъде консервирана."За тези пари става дума, а не за останалите повече от 40 обекта, които трябва да се наблюдават. Вследствие на това, че никой нищо не е дал, а се водят преговори с консултанта да продължи част от работата си, която му влиза в задължение по договора, който е валиден и му вменява допълнителна работа, която е да подготвя различни технически корекции или указания", допълни Манчев.

"Политическият интерес е тези, които стоят на улицата, да бъдат нахранени с информация. Те стоят вече сто и няколко дни. Това е политическият интерес. А частният отново е свързан с този проект, но с други хора. Това си е мой въпрос, тъй като аз съм персонално засегнат и съм... аз като физическо лице и материално отговорно лице на "Риск инженеринг" съм подизпълнител на "УорлиПарсънс". Аз нямам никакво отношение с НЕК", каза още Манчев пред Нова телевизия.

По повод коментарите на Атанас Атанасов от ДСБ, че целта на прокурорската акция е да се прехвърлят влияние и пари от кръга "Първанов" към кръга "Станишев" в енергетиката, Манчев заяви: "Аз нито съм от Първанов, нито съм от Станишев, нито съм от Борисов. Това, всъщност, е неудобното. Някой път и това е нещо, и да не си от никого". Той отново повтори тезата си от неделя, че на негово място трябва да бъде поставен мъж метър и деветдесет, чието име не назова, но който не попадал в нито един от кръговете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?