Още няма потвърждение за причинителя на атипичната пневмония

Все още българското министерство на здравеопазването няма потвърждение от Световната здравна организация за причинителя на атипичната пневмония, съобщиха днес от ведомството на Божидар Финков.

До момента заболелите с тежък респираторен синдром са 2671 души, 103-ма - или около 3%, са починали. Само за последния ден са регистрирани 85 нови случая на заболели и 9 починали. Най-много нови случаи има в Китай - Хонконг, САЩ, Канада и Сингапур.

Все още за заразени зони са обявени четири страни: Китай - административният район Хонконг, Тайван и провинциите Гуангдун и Шанси, Сингапур, Виетнам - Ханой, Канада - Торонто. В Европа са регистрирани 5 случаи в Германия, също толкова във Великобритания, по 3 във Франция и Италия и по 1 в Ирландия, Швейцария и Испания. На Балканите има само един регистриран случай - в Румъния.

От средата на март, след разпоредените допълнителни мерки на летището в София, няма нито един пътник, пристигнал от четирите ендемични района - Китай, Сингапур, Виетнам и Канада, който да е потърсил помощ, каза директорът на Столичното ХЕИ Георги Костов. 162-ма са пътниците, пристигнали досега от тези райони.

Специализираните здравни органи на граничния медицински контрол на летище София и пристанищните комплекси във Варна и Бургас дават непрекъснати 24-часови дежурства и имат готовност да вземат мерки при поява на пътник с данни за такова заболяване. По думите на Костов, досега на 9862 пътници са раздадени листовки със симптомите на заболяването - висока температура, мускулна слабост, респираторен синдром, полипи по белия дроб.

Междувременно двама души починаха в Хонконг, а още 42 са заразени със смъртоносния вирус на атипичната пневмония, съобщи Ройтерс. Смъртните случаи в Хонконг вече са 27. Агенцията съобщи и за първия случай на заразата в Африка, в Южна Африка. Първи случай на острия респираторен синдром има вече и в Казахстан - 48-годишен мъж, който е бил на екскурзия в Тайланд.

Споделяне

Още от България