Още няма пробив в разследването на бургаския атентат

Издирват се няколко възможни съучастници, версии разпределят ролите им

Още няма пробив в разследването на бургаския атентат

Няма никакви доказателства, че има български граждани, които да са участвали в подпомагането на терористичния акт в Бургас, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник след срещата с израелския си колега Стас Мисежников.

Министрите бяха помолени да коментират дали пробивът на атентата в България не е белег, че при слабо развита икономика с бедно население, то може да бъде купено за съучастник в тероризма. Това е спекулация, каза Делян Добрев. Не е редно министрите на туризма да коментират тези факти, но категорично отричам тези инсинуации, добави той.

Запитан дали израелското правителство разполага с информация дали атентаторът на летището в Бургас е получил помощ от България, израелският министър заяви, че правителствата на двете държави и системите им за сигурност са в пълна координация и добави, че не би искал да дава повече подробности около разследването. Всичко е под контрол и отговорните ще бъдат намерени,каза израелският гост.

На въпрос необходими ли са по-сериозни мерки за сигурността на израелски граждани от страна на българското правителството, министърът на туризма на Израел каза, че е много лесно човек да разбира и знае нещата, след като са се случили. Той информира, че на последното заседание на израелското правителство преди два дни е научил, че българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран за преди няколко месеца.

В отговор на въпрос израелският министър заяви, че атентатът е бил насочен срещу израелски туристи. Той е следил израелските туристи, знаел е кога ще пристигнат. През трите последни години има опити в около 40 страни. "Това е целенасочена атака на терористичната държава Иран, чрез терористичната организация Хизбула и Ал Каида, каза израелският министър.

Врагът трябва да бъде разпознаван в лице, не трябва да се търсят само тези, които са сложили бомбите и да се надяваме, че ще ги открием тях, каза израелският министър и повтори, че врагът е известен.

Затова е важно българското правителство не само да се дистанцира от този терористичен акт, а да погледне в лицето истинските виновници за него, каза израелският министър. Засега българското правителство се въздържа да посоч виновник за атентата, докато не приключи разследването.

Мисля, че още повече трябва да си сътрудничим в сигурността, на разузнаването, на системите за сигурност, за да можем да предотвратяваме такива случаи в бъдеще и да гарантираме свобода на движение, почивки и туризъм на всяко място по света, заяви гостът.

Разследващите издирват няколко възможни съучастници на атентатора

Засега няма пробив в разследването на бургаския атентат. Разследващите екипи от България и други държави издирват няколко възможни съучастници на атентатора, който взриви бомбата до автобус с израелски туристи в сряда в Бургас, предаде американската телевизия ABC, като се позова на български официален представител.

"Ключовият въпрос е от коя държава е влязъл той в България. В момента нямаме отговор. Но знаем, че не е действал сам", казва българският представител пред ABC News.

Резултатът от аутопсията е дал нова информация за извършителя. Д-р Галина Милева, която е извършила аутопсията в Бургас, казва пред американската телевизия, че камикадзето определено не е бил мургав арабин. "Той има бяла кожа, сини очи и къса плътна кафява коса. Мъж е на около 20-30 години, но са нужни още анализи за определяне на точната му възраст и височина." В неделя Милева посочи още, че лицевите кости на предполагаемия атентатор за строшени от ударната вълна.

От ABC News посочват, че скицата на мъж, която се тиражира из медиите като "фоторобот на евентуален съучастник", все още не е разпространена официално от властите и лицето на нея изглежда различно от това, което се вижда на снимките и записа от охранителната камера на летището в Бургас.

Афродита Павлова, която заедно със съпруга си управляват "Афродита турс", казва, че мъж с шофьорска книжка от щата Мичиган два пъти за три дни е идвал при тях да опита да наеме кола, но те му отказали, защото изглеждал различно от снимката на документа.

След атентата те съобщили на полицията, но смятат, че мъжът е различен от камикадзето: "Приличаше на арабин с къса коса и кафяви очи."

В репортажа на телевизионната врежа се допълва, че адресът на фалшивата шофьорска книжка е на казино, а бивш експерт по националната сигурност обяснява, че вероятно става дума за нещо, от което колегите му винаги са се опасявали най-много - терорист, който не се вписва в профила на ислямски екстремист, а притежава характеристиките на милиони обикновени хора.

"Уолстрийт джърнъл" допълва, че българското следствие проследява и възможна връзка с Швеция и опитват да определят дали атентаторът идва от Скандинавия. Като се позовава на "запознат с хода на следствието", изданието посочва, че шведски криминалисти анализират ДНК, взето от останките на предполагаемия извършител, но все още нямат успех в идентифицирането му.

Вниманието се е насочило и към Швеция, защото в тази страна има една от най-активните клетки на Хизбула, както и защото иранското разузнаване е активно там, допълва източникът.

Версия с двама съучастници и разпределение на ролите

Атентаторът от бургаското летище не е имал един, а двама съучастници, съобщи руското издание МигНюз. При тази версия разпределението на ролите в групата е било следното – един от тях е трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, вторият е бил нещо като дубльор, той е трябвало да се включи, ако в последния момент нещо се обърка с терорист №1. А задачата на третия е била да застреля първия и втория, в случай че те бъдат арестувани от полицията или в последния момент се усъмнят в правилността на решението си и размислят. При това е трябвало така да го направи, че взривното устройство в раницата да се задейства.

След атентата, в който загинаха 7 души, терористите са избягали в Турция, съобщава “Независимая газета”. Според изданието, което се позовава на израелски медии, атентаторът и съучастниците му са членове на терористична клетка на Хизбула.

Електронното издание ”ОупънДемокраси” пък коментира, че стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения.

Моделът на събитията е депресиращо познат, коментира пред изданието анализаторът Джон О’Бренан.

Група израелски туристи стават мишена за нападение на екстремистка групировка. Атентаторът се самовзривява с 3 кг тротилов еквивален и успява да убие петима израелци и шофьора на автобуса. Израелските лидери, предсказуемо, бързо обвиняват Хизбула и иранските им поръчители. Но това, което прави това нападение различно е, че не е извършено в Близкия Изток, а в България – страна членка на Европейския съюз, пише още "ОупънДемокраси". Според изданието е имало поне няколко индикатора, че България може да стане мишена за подобен удар.

В действителност коментатори предупреждават от години за уязвимостта на курортите по Черно море за такива нападения от джихадисти или спонсорирани от държави терористични групировки.

Има две основни причини за това. Първата е, че израелските граждани отдавна харесват българските морски курорти. Втората е, че България е член на НАТО от 2004 г. и има близки отношения във външната политика със САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България