Още първия ден: Байдън отменя 17 ключови мерки на предшественика си

Джо Байдън

Още с влизането си в Белия дом днес Джо Байдън ще подпише 17 президентски указа за отмяна на ключови мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, започвайки с връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес, като се позова на съветници на Байдън.

Имунологът Антъни Фаучи ще представлява страната си на среща на изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък, съобщи на пресконференция Джеф Зайънтс, който координира в новото правителство действията за справяне с пандемията.

За да се ограничи разпространението на вируса, президентът ще подпише указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения и от федералните служители.

За да смекчи последиците от пандемията за хората, изгубили доходите си, той ще удължи мораториума върху принудителното извеждане на такива хора от жилището им и ще замрази временно възстановяването на заеми от студенти, които следват във федерални учебни заведения, каза Зайънтс.

Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си, ще изпрати още днес писмо до ООН, за да може до месец САЩ да се върнат в Парижкото споразумение, съобщи Джина Маккарти, която отговаря за действията по този въпрос в новия президентски екип.

Байдън ще отмени също редица мерки за дерегулация, взети от досегашното правителство в областта на екологичните норми, и ще отмени разрешението, издадено от Доналд Тръмп, за спорния проект за петролопровода "Кийстоун Екс Ел" между САЩ и Канада.

Байдън ще извърши промени и в миграционната политика на Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в ключов елемент в управлението си. Новият президент ще анулира спорния указ на предшественика си, който забрани на граждани от предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ. Тази мярка се коренеше във ксенофобията и религиозната ненавист, каза бъдещият съветник в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън ще подпише също "прокламация" за преустановяване на строителството на стената по границата с Мексико и финансирането на проекта от бюджета на Пентагона, предизвикало остри политически и правни битки през последните четири години.

Наред с това новият президент ще внесе в Конгреса законопроект за имиграцията. Той ще даде възможност на 700 000 младежи, пристигнали незаконно в САЩ като деца, както и на други имигранти с незаконен статут да бъдат натурализирани, след известно време и при определени условия.

Проектът за реформа предвижда също допълнителни средства за засилване на наблюдението и контрола по границите и план за подпомагане на стойност 4 милиарда долара в течение на четири години на Салвадор, Гватемала и Хондурас - страните, от които идват повечето мигранти.

Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент.

Тези мерки са само въведение към промените и ще бъдат последвани от още укази и прокламации в идните дни, уточниха съветниците.

Кризата засилва натиска върху Байдън да постигне реални резултати

По време на кандидатпрезидентската си кампания Джо Байдън се зарече да се бори за душата на Америка. Встъпвайки днес официално в длъжност като следващия президент на САЩ, Байдън е изправен пред тежката задача да излекува душата на нацията, която е съсипана и отчаяна, пише в свой атализ агенция Ройтерс.

Малцина президенти, ако въобще е имало такива, са поемали властта в обстоятелства като тези: все още бушуваща пандемия отнема човешки живот и съсипва поминъка на хората, продължаваща заплаха от въоръжен бунт и дързък бивш президент, изправен пред съдебен процес в Сената по обвинение, че е насърчил нападението срещу столицата на страната си, отбелязва агенцията.

Демократът Байдън ще е начело на дълбоко поляризиран електорат, милиони гласоподаватели от който все още вярват в неверните твърденията победения президент републиканец Доналд Тръмп за изборни измами; и на разделен Конгрес, където назрява патова ситуация, тъй като отказът от вземане на решение или успехът ще се постигат единствено чрез компромис.

Имайки предвид всичко това, Байдън е под голям натиск да превърне тържествените си обещания за единство и компетентност в резултати, и то бързо.

"Той трябва да остане съсредоточен върху разпределението на ваксините, върху това те да стигнат до хората, каза демократът Джо Трипи - стратег ветеран. "Не може да си позволи провал. Не може да си позволи да не е фокусиран върху това".

Байдън иска Конгресът да работи бързо. Неговият екип смята, че най-ефикасният начин за понижаване на политическата температура е чрез резултати, и то не теоретични. Става дума по-специално за одобряване на възстановителния пакет на стойност 1,9 трилиона долара, който Байдън предложи като първа крачка за стабилизиране на икономиката, отваряне на училищата и активизиране на ваксинирането в национален мащаб.

Обществеността иска да види едно ефикасно правителство, което постига успехи, каза съветник на Байдън и добави, че много от избирателите на Тръмп са били засегнати от пандемията.

"Има път, който извежда от тази тъмнина", каза друг съветник на Байдън, "но ще ни е нужна подкрепа от Конгреса".

Обсадата на Капитолия ще помрачи първите дни от президентството на Байдън. След като в Камара на представителите срещу Тръмп започна процедура за отстраняване от длъжност по обвинение в подстрекаване към щурма срещу Капитолия на 6 януари, очаква го съдебен процес в Сената. Това заплашва от самото начало да извади от релси дневния ред на Байдън и да забави утвърждаването на номинираните от него ръководители в изпълнителната власт.

Да устои и да постигне резултати

Байдън ще влезе в Белия дом с по-силен попътен вятър от този на Тръмп. Той има одобрението на малко над половината от страната - 53 процента, според допитване на Ройтерс/Ипсос, докато преди четири години Тръмп започна мандата си с 46 на сто одобрение.

Добрата новина за Байдън е, че мнозинство от хората биха искали той да има ползотворни отношения с Конгреса, каза Мо Елетий, изпълнителен директор на Института за политика и обществени услуги в Джорджтаунския университет във Вашингтон, който проведе собствено допитване за почтеното управление.

Готовността на Байдън да работи с Конгреса е "напредък в сравнение с това, на което бяхме свидетели през последните четири години, и мисля, че ще трябва да се измине дълъг път, за да се помогне на хората да си поемат дъх", каза Елетий.

Тръмп, като новак в политиката, беше скаран със законодателния процес, често отказвайки да изложи приоритетите си при преговаряне. Той се бореше да впримчи правомощията на правителството за постигане на политическите си цели.

Точно обратното, Байдън е прекарал 35 години като сенатор от щата Дeлауер, преди осем години да работи като вицепрезидент на Барак Обама.

Байдън обаче ще трябва да се справя въпреки крехките мнозинства на демократите в Камарата на представителите и в Сената, което ще му остави малко пространство за маневриране.

В долната камара председателката Нанси Пелоси ще бъде под натиск от съпартийците си прогресисти възстановителният пакет да е възможно най-голям. Но в Сената всяка всеобхватна мярка вероятно ще се нуждае от подкрепата на републиканците, няколко от които вече изразиха скептицизъм за цената на законопроекта, свързан с коронавируса.

Отношенията между Байдън и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл съвсем скоро ще бъдат подложени на изпитание. Макконъл има стимул да работи с Байдън по облекчаване на последиците от коронавируса, каза Дъг Хейи, бивш служител в националния комитет на републиканците.

"Цели промишлени отрасли затварят: туризъм, авиолинии, ресторанти", каза Хейи. "Това засяга всички общности в страната".

Екипът на Байдън може да се сблъска с усложнения, включвайки в пакета от мерки либерални приоритети като минималната надница от 15 долара на час на федерално равнище, което може да отблъсне републиканците в страна, където минималното заплащане на час е 7,25 долара.

Съображения за междинните избори

Извън възстановителните мерки срещу коронавируса нещата стават още по-сложни.

По време на мандата на президента Обама Байдън наблюдаваше как Макконъл и други републиканци превърнаха опозицията срещу неговия дневен ред в печеливша изборна стратегия, като първо си върнаха контрола върху Камарата на междинните избори през 2010 г., а по-късно и в Сената, осуетявайки много от амбициите на Обама.

С крехките мнозинства на демократите в Конгреса Байдън ще бъде принуден да стъпва внимателно и да не дава на републиканците твърде лесни мишени, които те да атакуват.

Това може да означава отлагане на важните точки от законодателната програма, като големия план на Байдън за климата на стойност 2 трилиона долара. Първоначално той ще гледа да направи каквото може в сферата на климата и други приоритети чрез изпълнителни укази, казаха негови помощници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?