Още петима магистрати контактували с Красьо

Още петима магистрати контактували с Красьо

Броят на магистратите контактували с бизнесмена Красимир Георгиев, по-известен като "Красьо черничкия от Плевен", нарастна с още пет. Новите имена бяха съобщени на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък от председателя на етичната комисия към съвета Цони Цонев.

Петимата магистрати са кандидатствали за различни ръководни административни постове в съдебната система. Един от тях е прокурорът от Апелативната прокуратура в София Иван Петров. Той е имал 53 телефонни разговора и няколко лични срещи с Георгиев. Петров се кандидатира за заместник главен прокурор.

Николай Господинов, заместник-председател на Окръжния съд в Плевен, кандидатствал за председател на съда. Той е разговарял с Георгиев 53 пъти.

Друг магистрат, за когото е установен контакт с Георгиев, е съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Тя е имала 30 телефонни разговора с него и е кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора. По-рано председателят на Софийския градски съд Георги Колев бе съобщил пред журналисти, че Ченалова имала намерение да отправи преюдициално запитване до Съда на европейските общности в Люксембург по делото срещу бизнесмена Людмил Стойков.

Четвъртият магистрат с новоустановени контакти с Георгиев е Димитър Кирилов от Районния съд в Плевен, който се кандидатирал за председател на съда. Освен, че се е срещал лично с Георгиев, той разговарял по телефона с него 21 пъти.

Кандидатът за втори мандат за председател на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов имал една среща и 14 телефонни разговора с Георгиев.

Обявяването на нова порция събеседници на бизнесмена от Плевен предизвика възмущението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Според него като получава имената на порции ВСС рискува да изпадне "във все по-необяснимо положение".

"Тиражират се невероятни списъци и инсинуации. Магистратурата полага усилия да се самоизчисти. Разпитани са стотици магистрати. Крайно време е да се сложи точка и да се каже: това е списъкът. Всекидневно ми се оплакват колеги, защото обстановката, в която работят, е ненормална. Руши се вътрешният мир и се пречи на хората да работят. Ако някой иска системата да не работи да каже", заяви Груев и добави, че се страхува за здравето на колегите си.

В отговор председателят на етичната комисия Цони Цонев, припомни, че главният прокурор Борис Велчев е предложил два варианта - или всички имена на контактувалите с Красимир Георгиев да бъдат изнесени на куп или това да става на порции. ВСС е избрал втория вариант. От думите му може да се направи предположение, че днешната порция имена няма да е последната.

Членът на ВСС Вельо Велев заяви, че кадровият орган на съдебната система рискува да продължи тази история с месеци. "Има сили в държавата, които имат интерес органът да не работи", каза Велев.

Има страшно много спекулации около хора от съдебната система, за които се твърди, че са контактували с Красимир Георгиев - Черния, и те в голяма степен са несправедливи, коментира темата главният прокурор Борис Велчев.

Като пример главният прокурор разказа, че е получил писмо от един от заместник-министрите на правосъдието. Той питал вярно ли е, че е сред хората, контактували с Георгиев.

"Не е вътре -  омръзна ми на всички да обяснявам, че това са спекулации", допълни главният прокурор и добави, че единственият начин това да спре е "да сложим окончателния списък на масата". "Правим всичко възможно за това, но има технология, която не ни дава възможност да го свършим бързо", увери главният прокурор.

Той обясни, че списъкът с хората от системата, контактували с Георгиев, бил в процес на окончателно оформяне. "Разчитаме, че със съдействието на колегите от ДАНС, до няколко дни да имаме пълния брой на всички имена и ще ги подадем във ВСС, каза Велчев. По думите му всеки един от ималите контакт с Георгиев ще даде пояснения за естеството на тези контакти и след това ще се преценят обясненията с оглед на критериите за професионална етика.

Скандалът избухна на 18 юни, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че "един Красьо от Плевен" обещава на кандидати за административни ръководители в съдебната система, че срещу 200 000 евро може да им осигури подкрепата на 8 до 13 членове на ВСС.

Темата стана особено актуална след шокиращите разкрития за контакти на членове на ВСС и ръководители на съдилища с разследвания за търговия с магистратски гласове "Красьо". Главно действащо лице в скандала е 27-годишният Красимир Георгиев. За сега комисията е изнесла данни за контактите с него на 20-ина магистрати, трима от които – членове на ВСС. Тези контакти са провеждани, докато ВСС избираше административните ръководители на множество съдебни институции през първата половина на тази година. Знае се обаче, че броят на действащите магистрати в телефонния справочник на "Красьо" е по-голям.

Досега в резултат на скандала оставки подадоха двама членове на ВСС и петима други магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България