Още по-песимистична прогноза за България: срив на икономиката с 5%

Българската икономика ще се свие с 5% тази година и вероятно ще последва примера на Румъния и ще кандидатства за заем от МВФ, прогнозира изследователската компания "Capital Economics" в проучване, посветено на Източна Европа, съобщи агенция Блумбърг в понеделник.

Сривът на износа и на вътрешните инвестиции ще затегнат паричното предлагане и ще накарат правителството да използва средства от фискалния резерв, за да възстанови ликвидността на финансовата система, смятат анализаторите от базираната в Лондон изследователска компания.

Според тях обаче това може да има успех най-много 12 месеца, след което резервите ще се стопят и България трябва да поиска заем от МВФ.

Също в понеделник премиерът Сергей Станишев казва пред Ройтерс, че за момента страната не се нуждае от помощ от МВФ.

Прогнозата на "Capital Economics" е най-мрачната за българската икономика, публикувана от началото на кризата досега. Според досегашни анализи ръстът през тази година или ще е нулев, или ще има спад до 2 процента.

"Capital Economics" очаква свиване на общата икономика в Източна Европа средно с 6% през 2009 г.

Рекорден спад от 15 на сто се очаква за балтийските страни Латвия и Литва. Икономиката на Полша, чието правителство все още очаква положителен ръст през 2009-та, ще се намали с 3 на сто.

Икономиките в Източна Европа са изправени пред най-дълбоката си рецесия след трусовете, свързани с падането на комунистическите режими преди 20 години, смятат "Capital Economics".

"Целият регион вероятно ще е в рецесия и изгледите за бързо възстановяване са малко", коментират анализаторите на компанията Роджър Бутъл, Джонатан Лойнс и Нийл Шиъринг.

Посочва се, че Турция, която започна преговори за членство в ЕС преди три години, също ще има спад със 7.5 процента, докато в Украйна и Естония той ще е около 10 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес