Още полицаи по пазарите заради ръст на незаконните цигари

Контрабандата - в гранични градове и край магистрали, черен пазар за рязания тютюн

сн: Архив

Ръст от 0.6 на сто при цигарената контрабанда през четвъртото тримесечие на 2017 г. отчете изследване на инициативата "Срещу незаконната търговия" на база изхвърлените опаковки от цигари, което бе представено в понеделник. Продажбите на рязан тютюн пък са почти изцяло на черния пазар. Заради незаконната търговия в граничните градове и по магистралите, премиерът Бойко Борисов планира изпращането на допълнително полицаи по пазарите в регионите с най-голяма цигарена контрабанда като Хасково, където тя е 17%.

Бойко Борисов даде на шефовете на районните дирекции на МВР месец срок да установят причините за нарасналата контрабанда и да предприемат мерки за обръщане на тенденцията. В аванс обаче той обяви, че по пазарите в градовете с голяма цигарена контрабанда ще бъдат пратени допълнително полицаи.

Според изследването през последното тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6.6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто и така на практика се обръща досегашният продължителен тренд на спад. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление на незаконните продажби от 1.2 на сто.

Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града.

Град

Трето тримесечие 2017 г.

Четвърто тримесечие 2017 г.

Хасково

21.3%

17.3%

Стара Загора

6.5%

11.3%

Пазарджик

15.3%

14.0%

Сливен

10.7%

10.0%

Видин

8.6%

10.0%

Свиленград

8.0%

28.0%

Асеновград

4.0%

8.7%

Сандански

5.0%

10.9%

Дупница

2.0%

11.0%

Ямбол

2.0%

12.7%

Макар спрямо 20 държави от ЕС, които са били също обект на същия анализ, Бългжария да стои по-добре, резултатите и най-вече негативната тенденция не се харесаха на Борисов и той обяви пред журналисти, че дава месец срок на районните дирекции на МВР да установят причините за ръста на контрабандата.

"Не може в Шумен да е 2%, в Хасково - 17%"

"Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза Борисов пред журналисти след представянето на резултатите.

Град

Трето тримесечие 2017 г.

Четвърто тримесечие 2017 г.

Варна

2.8%

4.4%

Шумен

2.0%

2.7%

Велико Търново

16.0%

5.3%

Монтана

1.3%

4.0%

Добрич

8.0%

4.7%

Перник

7.2%

5.3%

"В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. 0.6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се поправи“, коментира Борисов.

Както преди два месеца той не пропусна да отбележи, че България се справя с контрабандата на цигари далеч по-добре от западноевропейски държави.

Връзката между контрабандата и кохезионните фондове

"В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към пауна и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика.

Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем, коментира на свой ред главният прокурор Сотир Цацаров, който също традиционно участва в представянето на данните за цигарената контрабанда.

Търговията с рязан тютюн – "до врата"

"Премиерът сравни Хасково с Франция, за съжаление Свиленград би трябвало да бъде сравнено с Великобритания“, каза той. "За самите нас е много важно да направим своите вътрешни изводи. Ще ги направи не само МВР, но и органите на прокуратурата. Доставката на насипен нарязан тютюн изисква съсредоточаване на нашите усилия и на органите на МВР в една много силна степен. На практика това се оказва черен пазар, който оперира основно с доставки "врата до врата“, поръчки по интернет и т.н. Това е един сив сектор, който функционира вън от всякакви легални правила. Оказва се, че функционира много интензивно“, посочи главният прокурор.

Според изследването има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари на правителството трябва да е устойчива във времето и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор.

По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес