Още поскъпват цигарите родно производство

Още поскъпват цигарите родно производство

До дни повечето от цигарите, произвеждани в системата на "Булгартабак холдинг", ще са с нови, по-високи цени. За това предупреди в петък изпълнителният директор на холдинга Иван Биларев, цитиран от информационните агенции. "Булгартабак" държи 60% от пазара на цигари у нас.

Заради повишението на акцизите от тази година цените на цигарите бяха увеличени, като по-високите цени влязоха в сила от 1 април. Производителите обаче обявиха, че тези цени са междинни, за да се "опипа" пазарът и да се види дали ще се покриват разходите. Новото увеличение ще доведе до планираните по-рано окончателни цени.

Така например разпространените слимс-цигари "Ева", които от 1 април се продават за 3 лева кутията, ще имат нова цена от 3.30 лв. "Средец", който също се продава за 3 лв., ще има цена от 3.20 лв., а GD – от сегашна цена 3.10 лв. ще стане 3.20 лв.

Няма да се променя цената на най-продаваните цигари "Виктори", които сега струват 3.40 лв.

Засега остава същата и цената на новата марка слимс-цигари "Мерилин", произвеждана от пловдивската цигарена фабрика. Тя е 3 лв. за кутия. От фирмата обаче запазват правото си да променят цената на изделията си, ако конюнктурата го наложи.

Според шефа на "Булгартабак" при всяко качване на цените на цигарите настъпва отлив в продажбите за известно време. В ценовото "надцакване" производителите регистрират междинни дъмпингови цени, за да завоюват пазарни позиции, след което обявяват окончателните цени за остатъка от годината.

Споделяне

Още от Бизнес