Още поскъпват цигарите родно производство

Още поскъпват цигарите родно производство

До дни повечето от цигарите, произвеждани в системата на "Булгартабак холдинг", ще са с нови, по-високи цени. За това предупреди в петък изпълнителният директор на холдинга Иван Биларев, цитиран от информационните агенции. "Булгартабак" държи 60% от пазара на цигари у нас.

Заради повишението на акцизите от тази година цените на цигарите бяха увеличени, като по-високите цени влязоха в сила от 1 април. Производителите обаче обявиха, че тези цени са междинни, за да се "опипа" пазарът и да се види дали ще се покриват разходите. Новото увеличение ще доведе до планираните по-рано окончателни цени.

Така например разпространените слимс-цигари "Ева", които от 1 април се продават за 3 лева кутията, ще имат нова цена от 3.30 лв. "Средец", който също се продава за 3 лв., ще има цена от 3.20 лв., а GD – от сегашна цена 3.10 лв. ще стане 3.20 лв.

Няма да се променя цената на най-продаваните цигари "Виктори", които сега струват 3.40 лв.

Засега остава същата и цената на новата марка слимс-цигари "Мерилин", произвеждана от пловдивската цигарена фабрика. Тя е 3 лв. за кутия. От фирмата обаче запазват правото си да променят цената на изделията си, ако конюнктурата го наложи.

Според шефа на "Булгартабак" при всяко качване на цените на цигарите настъпва отлив в продажбите за известно време. В ценовото "надцакване" производителите регистрират междинни дъмпингови цени, за да завоюват пазарни позиции, след което обявяват окончателните цени за остатъка от годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?