Още процедурни хватки около плана за парк "Пирин"

Отмененото решение е обжалваемо; ВМРО плаши с протести за запазването му; "Да, България" обвини кабинета в злоупотреба с власт

Още процедурни хватки около плана за парк "Пирин"

Служебният екоминистър Ирина Костова разписа решение за отмяна на предишното си решение, че проектът за плана за управление на Националния парк "Пирин". Документът с дата от 6 март, когато президентът Румен Радев поиска ново решение по казуса и екозащитници излязоха на протест в защита на планината, бе публикуван на 7 март, но от него личи че той заформя нови процедурни хватки около плана.

В решението си за отмяна на взетата на 1 март преценка, че планът не се нуждае от екооценка, Костова дава 14 дни за обжалването на документа. За сравнение отмененото решение можеше да бъде обжалвано само три дни и то при положение, че документът бе публикуван на 2 март вечерта в навечерието на трите почивни дни и реално заинтересованите имаха само един работен ден за реакция.

Сегашното решение, за което екоминистърът обяви, че се взема по целесъобразност, а не защото предишното е незаконосъбразно, дава далеч по-голям комфорт за противниците на извършването на екологична оценка на плана за управление на парк "Пирин", каквато се изисква от Комитета по Световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като паркът е под неговата защита. Реално такава оценка е трябвало да бъде изискана от ековедомството още в рамките на разработването на плана за управление, извършено с европари от фирмата "Пролес Инженеринг", за която се смята, че е свързана с концесионера на ски зоната "Банско".

За отмяната на предишното си решение Костова се е позовала на Административнопроцесуалния кодекс, в който е разписано, че "при две или повече законосъобразни възможности административният орган е длъжен избере тази, която е осъществима най-икономично и е най-благоприятна за държавата и обществото".

Най-вероятно последният документ ще бъде обжалван от неправителствени организации, които неведнъж са се обявявали в подкрепа на инвестиционни планове на територията на парка и са влизали в конфликт с другата страна в казуса – екоорганизациите, които смятат,

е новият план за "Пирин" увеличава сечта и създава по-благоприятни режими за строежи в защитената територия.

ВМРО е срещу екооценка на плана и плаши с протести

Взетото от Костова решение да се съобрази със закона за извършването на екооценка на плана за парка предизвика недоволството на ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов излезе с позиция, че то е "издадено в остър конфликт с установените законови и демократични правила в Република България и в ущърб на 600 000 българи, живеещи в планинските региони".

Отмяна на легитимно взето решение, при което са изпълнени всички административни стъпки, под уличен натиск, руши основите на правовия ред и поставя държавата и държавните служители в унизителната ситуация да не вярват на собствените си институции и правителство, смята Каракачанов, който неведнъж е декларирал подкрепата си за плановете на концесионера на ски зоната "Банско" – "Юлен", да построи втори кабинков лифт.

Той настоява Костова да остави взетото предишно решение за "Пирин". В противен случай ще призовем нашите симпатизанти на граждански протести в подкрепа на правото и против вземане на решения по целесъобразност от правителството.

Според Каракачанов някой е заблудил президента Румен Радев, за да разпореди на правителството да бъде преразгледано взетото законово решение и го призовават "много добре да прегледа сътрудниците си, които са го посъветвали да участва в налагането на решения, които нарушават българския закон".

"Да, България": Кабинетът няма право да решава за "Пирин"

След скандала около плана за парка, от "Да, България" заявиха, че действията на настоящото служебно правителство поставят под съмнение необходимостта от съществуването на тази институция изобщо

Движението настоя кабинетът на Огнян Герджиков и всички евентуални следващи служебни кабинети да бъдат ограничени да решават стратегически за страната и обществото въпроси или изобщо да отпаднат като институция.

"Един служебен кабинет няма моралното право да решава въпроси с голяма обществена значимост и с дългосрочни последици, какъвто е случаят с плана за парк "Пирин". Служебното правителство "Герджиков“ узакони кражбата на Националния парк "Пирин“. Направи го така, както в Румъния бе дадена амнистия на корумпираните политици – по тъмно, зад гърба на гражданите. Подари Пирин на концесионера "Юлен”, който се свързва с Цеко Минев, във вреда на всички български граждани. Четири дни по-късно бе принудено да отмени скандалното решение под натиска на общественото мнение. Направи го със съпротива, шикалкавене и с твърдението, че всичко е законно. И с това породи още повече въпроси”, заяви Христо Иванов, председател на "Да, България”.

В съобщението на партията се припомня, че служебният кабинет има временен характер и неговите функции са ограничени до решаването на текущи въпроси в периода без действащ парламент. Той няма пряка демократична легитимност и не може да има същите правомощия като правителствата, избрани и контролирани от парламента.

"Да, България" определи действията на временния кабинет като злоупотреба с власт, с националното богатство и с националната сигурност и настоява президентът също да поеме отговорност.

"Случилото се с лобисткото решение за Пирин поставя с пълна сила въпроса за съществуването на служебното правителство като конституционна институция. Защото, ако сега номерът не мина, няма гаранции срещу други опити за други номера”, добява се в съобщението на движението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?