Още публични имена излизат около арестите в “Топлофикация”

Около разследването по аферите в “Топлофикация - София” излизат имената и на публични личности, които са били бизнес партньори на бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Димитров. Това заяви в петък пред БНР един от следователите по делото за столичното парно Иван Тороманов. Това са хора, които са държали и свои пари по сметките на арестувания.

Тороманов обаче не уточни дали става дума за политици или биснемени.

Покрай писмото на Димитров от ареста, името на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бе свързано с изписаните от бившия парно-шеф инициали ”Р.Овч.”, заради което и той бе разпитан в кабинета си. Името на бившия председател на Столичния общински съвет Антоан Николов също се появи върху плик с 30 хил.лв., държан в сейф на Вальо Топлото. Николов също бе разпитан по случая с ареста на Димитров, който от около осем месеца е в ареста за пране на пари и укрити данъци.

Разследващите власти вече са получили официален отговор от БНБ, че бившият директор на топлофикацията не е декларирал сметките си в чужбина.

Следователят съобщи, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да започнат нови разпити като се очаква и привличането на нови обвиняеми по водените дела за източването на “Топлофикация - София”. Според него това трябва да стане до един-два месеца.

От Австрия са били получени документи, които дават още информация. Освен банкова сметка с 4 милиона евро, Димитров е притежавал и сейф в тази държава. Открити са данни за имена и за схемата, по която са вършени злоупотребите.

В петък наблюдващият прокурор по разследването Божидар Джамбазов съобщи, че общата сума на новите злоупотреби е 10.5 млн. лева. Държавното обвинение разполага с данни, че "Топлофикация" е сключвала договори с 32 фирми, за които има съмнения, че не са изпълнени или са фиктивни, а фирмите не развиват дейност.

В края на януари пред Mediapool шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров прогнозира, че ще има още арести около аферите в “Топлофикация - София”.

Тогава той съобщи, че след анализа на събраните до този момент документи около източването на дружеството, се е разкрила “нова сюжетна линия”, която трябва да отведе обвинението до още фирми, замесени в злоупотребите.

Схемите на тяхната работа до голяма степен наподобяват фирмите за източване на ДДС. Новооткритите фирми от обръча около столичното парно са източвали “директно” средства от него, а като “бонус” са прибирали и ДДС-то около осъществените престъпни сделки. Схемите се отнасят до капиталното строителство в “Топлофикация - София”, т.е до парите, които отиват за ремонти на инсталациите.

До момента заради далаверите в софийското парно в ареста освен Димитров са и наследникът му на шефския пост Георги Рогачев, както и зам.-директорът на дружеството Емил Антонов.Под домашен арест са сочената за дясна ръка на Димитров служителка на “Топлофикация” Лина Абланска и собственичката на фирма “Шибър” Мая Стоилова. Според прокуратурата през тази фирма от държавно-общинското дружество са източени около 1 млн. лв. Четирима ще отговарят за присвояване и изпиране на близо 1 млн. лв., собственост на дружеството. По това дело Димитров е с обвинения за подбудителство.

Споделяне

Още от България