Още ремонти в центъра на София официално приключиха некачествено

"ПСТ Груп" получава санкция от 185 610 лева заради "Кристал" и градинката до парламента

Градинката "Кристал" след ремонта. Сн. Mediapool, архив

Ремонтите на знакови пространства в центъра на София приключиха официално повече от година след започването им и отново официално - работата по тях не е свършена добре. Столичната община е подписала акт за завършване на строителните работи по градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" (до Народното събрание), както и по част от ул. "Московска" и бул. "Васил Левски".

За некачествено изпълнение на строителя "ПСТ груп" е наложена максималната към момента санкция от 185 610 лева, съобщи във вторник зам.-кметът по бюджет и транспорт Дончо Барбалов. По договор, който е на обща стойност около 21.5 млн. лева с ДДС, тя е 5% от разходите за извършените до момента дейности.

От общината се оплакаха от некачествена работа по градините в центъра още през март. Тогава кметът Йорданка Фандъкова обяви, че замразява договора с "ПСТ Груп", докато не бъдат отстранени констатираните проблеми като калпаво фугиране, използването на некачествени материали, както и проблеми с нивелацията на настилката, заради които в градинките се образуват локви при дъжд. От съобщението на общината не става ясно дали всички тези забележки са отстранени. Преди време Барбалов коментира, че оставали проблемите с неработещата чешма в градината при парламента, както и с образуването на локви.

Глоба за закъснение, която може да достигне 20 на сто от платеното до момента, няма да се налага, въпреки че подмяната на настилките, нови пейки, кошчета за отпадъци, озеленяването и други започна в края на юни миналата година. Тогава Фандъкова обяви, че санкциите за некачествена работа, заложени в контракта могат да стигнат 900 000 лева, а тези за забавяне са по 180 000 лева на ден.

Срокът на договора с "ПСТ груп" за ремонта на цялата т. нар. зона 4, която включва и историческото сърце на София - пространствата около "Александър Невски", Народното събрание, Военния клуб, бул. "Цар Освободител", беше 365 дни и по първоначалните графици работата вече трябваше да е приключила. Те обаче бяха удължени заради лоши метеоролигични условия през зимата, както и с разделяне на проекта на два етапа.

В момента се прави препроектиране на все още неремонтираната част от зоната, въпреки че при обявяването на старта на ремонта миналата година беше съобщено, че по тези пространства ще се работи през това лято. Още преди месеци кметът Йорданка Фандъкова обяви, че част от измененията на проекта в крачка включват отпадане на идеята за изравняване на нивото на пътното платно и тротоарите по ул. "Оборище" от храма "Александър Невски" до ул. "Г. С. Раковски".

Промени се правели и във водоотвеждането, а по информация на Mediapool от "Топлофикация-София" искали да ремонтират своя инфраструктура в района, което допълнително ще забави ремонта. Така удобно за управлащата в момента София партия ГЕРБ той ще бъде отложен вероятно за следващата година. По същия начин за след местните избори остана довършването на ремонта на улиците около ул. "Граф Игнатиев", които също по първоначални планове вече трябваше да са обновени.

Ремонтите в центъра, за които са предвидени над 46 млн. лева основно от еврофондовете, трябваше да са сред черешките на тортата на поредния управленски мандат на Йорданка Фандъкова в София. Вместо това те се превърнаха в основен източник на негативи за действащия кмет.

Причина за това бяха нестихващите скандали за некачествено свършена работа и съмненията за полагането на некачествени материали, за които се плаща повече от пазарната цена. Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" стана тема на подигравки в социалните мрежи, а общественото недоволство доведе до подмяна на част от одобрените преди това от общината елементи от новия вид на центъра като злополучната водна стена на пл. "Гарибалди" и перките на акули, които трябваше да отделят трамвайното трасе от пешеходното пространство на улицата.

Заради промяна на проекта за ремонт на релсите по ул. "Граф Игнатиев" беше повдигнато и обвинение срещу един от заместниците на Фандъкова - Евгени Крусев, който подаде оставка заради скандала.

В крайна сметка ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" също завърши с констатация, че на места е направен некачествено. Неравните плочки, кривите растери и други проблеми обаче си остават така, а за не добре свършена работа изпълнителят "Джи Пи Груп" беше глобен със 109 000 лева.

Санкциите се налагат по договори, които преди повече от година Фандъкова определи като "най-строгите, които до момента съм виждала в държавата".

Споделяне

Още по темата

Още от България