Още седем дни бедственото положение в общините Харманли, Свиленград и Любимец

Предупреждение за опасно време - жълт код - действа в неделя в 17 области на страната. Според метеоролозите ще се образува нова тънка снежна покривка - около 10 сантиметра в София, в областите Кюстендил, Перник и Смолян. В планините е мъгливо и ветровито, предупредиха от Планинската спасителна служба. Има голяма опасност от лавини.

Бедственото положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград остава още седмица. По обед село Бисер се прости с още двама загинали в наводнението- Жельо и Кръстина Николови. Телата на съпрузите бяха открити в петък.

Мостът в село Бисер отново е подал в събота и е имало опасност от ново срутване. Рано сутринна в неделя съоръжението вече бе укрепено. Скъсаният мост към село Иваново е ремонтиран частично, за да могат да се предвижват само линейки и аварийни автомобили, съобщи БНР.

Очаква се окончателно ремонтът за завърши в понеделник, когато специалисти ще могат да стигнат до скъсаната стена на язовир Иваново, за да могат на място да констатират причините за аварията, която причини наводнението. По заповед на областния управител Ирена Узунова всички кметове на Хасковска област са мобилизирани, за да наблюдават нивото на реките и язовирите. Обстановката в региона остава сложна заради завалелия сняг.

В Силистренска област пътищата са проходими при тежки зимни условия и е забранено движението на тирове. Все още не е разчистен пътят до село Краново, община Кайнарджа. Хората там са откъснати от света от 7 февруари. От общината непрекъснато поддържат връзка с кметството в Краново. През седмицата са направени доставки на хляб и лекарства с високопроходими машини през нивите.

В цялата Силистренска област вали сняг, духа умерен вятър. През нощта са натрупани няколко сантиметра нова снежна покривка, но пътищата се почистват и разширяват.

Ледоходът по Дунав в началото на българския участък се увеличи. При Ново село вече е 80%, а при Видин - 70%. Пети ден е затворен граничният пункт ферибот Видин. Не се движат фериботите от Видин и от Оряхово за румънския град Бекет.

Временно заради непочистен път от гръцката страна е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили през КПП Илинден.

В района на Вакарел видимостта на пътя е около 100 м. Остава забраната за движение на коли с тегло над 10 т в областите Силистра и Хасково.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?