Още шест месеца депутатите ще проучват шистовите практики

Сонда за проучване на шистов газ в Полша

Депутатите получиха още шест месеца време да проучват методите и практиките за търсене и добив на природен газ от шисти, след като в сряда парламентът удължи срока на съответната временна анкетна комисия, сформирана след забраната на хидрофракинга като метод за търсене и проучване на шистов газ в началото на 2012 г.

Председателят на временната комисия Диан Червенкондев от ГЕРБ аргументира необходимостта от още време за работа с голямата по обем документация, с която народните представители трябва да се запознаят. Имаше искания към страни от ЕС, както и към САЩ, Канада и Украйна за регулативните им практики, напомни той.

 

Асен Агов от Синята коалиция обяви, че неговата формация е против удължаването на срока, защото България трябва да продължи проучванията за всички подземни богатства, включително и за шистов газ. Той предложи работата на комисията да бъде удължена

максимум до края на тази сесия, но това искане беше отхвърлено.

 

ГЕРБ да спре да вменява на парламента несвойствени дейности, призова Четин Казак от ДПС, а колегата му Рамадан Аталай коментира, че със създаването на тази комисия са отнети правомощията на изпълнителната власт във връзка с добива и проучването на шистов газ. Според Аталай трябва да има постоянна комисия по енергетика.

 

Според "Коалиция за България" удължаването на срока на комисията е абсолютно безпредметно, каза Петър Курумбашев (БСП).

 

В крайна сметка обаче срокът бе удължен като дори се повдигна въпросът с посещения на членовете на комисията в Полша, където се извършват проучвания за шистов газ, и в САЩ, където се добива, и евентуално Румъния.

 

По този повод Червенкондев отбеляза, че досега представители на комисията не са пътували никъде, а изхарчените от нея средства за първите шест месеца от създаването ѝ са близо 180 лв.

 

"И аз си задавам въпроса толкова ли е вредно? Нека да отидем да поговорим с хората в тези райони, да ни кажат "ние не можем да спим, увеличили са се раковите заболявания или водата е замърсена". Да отидем на място да видим, защото теорията е много, документите са много. Ако искате нещо да свършим коректно, е добре да се запознаем на самото място. Ако Народното събрание прецени и не гласува бюджет, ще отидем, където сме ходили и досега – никъде. По този начин ли ще си сверим часовника", попита Червенкондев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес