Още шест месеца живот за ТЕЦ “Брикел“

Още шест месеца живот за ТЕЦ “Брикел“
Правителството разреши на ТЕЦ "Брикел" на разследвания за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки да работи на минимални мощности още шест месеца, съобщи правителствената информационна служба в сряда. Компромисът е заради осигуряването на отоплението в Гълъбово, тъй като не било възможно в краткосрочен план да се намери решение за алтернативно отопление.

Така държавата удовлетвори исканията на Ковачки и синдикатите, които бяха именно за още шест месеца живот и работа с два котела.

Окончателното извеждане на ТЕЦ "Брикел" от експлоатация ще се случи най-късно в края на април 2011 г., посочват от Министерския съвет.

След това, според обещанията на бизнесмена, трябва да започне изграждането на сероочистващите инсталации на блоковете на централата, за което миналата седмица Първа инвестиционна банка съобщи, че е отпуснала кредит за 58.8 млн. лв.

Централата трябваше да спре работа на 1 септември, тъй като изразходва разрешените ѝ 20 хил. часа работа без сероочистки, но това не стана. Дружеството не преустанови дейност и след поставения му ултимативен срок до края на септември, като следваше принудително затваряне. След протести на работещите обаче правителството отново започна да обсъжда възможностите за удължаване работата на централата.

Въпреки че в началото на ноември МОСВ обяви, че не може да даде допълнителни парникови квоти, позволяващи на дружеството да изхвърлят въглеродни двуокиси без санкции, сега ековедомството е открило, че дружеството разполагало с емисии за 2011 г. Разписаните количества в националния план за разпределение на парниковите квоти обаче били недостатъчни за работа на пълна мощност и затова се въвежда ограничението за два котела, обясниха от МОСВ.

От там заявиха, че ако ТЕЦ-а надхвърли предвидените обеми, ще трябва да си купува квотите или ще се наложи да плаща санкция.

Работата на инсталацията през отоплителния сезон ще бъде контролирана от РИОСВ - Стара Загора, с цел минимизиране на нарушенията на нормите за съдържание на серен диоксид в атмосферния въздух съгласно националното законодателство.
В създалата се ситуация алтернатива за топлоснабдяването на Гълъбово трябва да потърси кметът на града и да информира министрите на икономиката и на финансите за възможните решения.

Необходимите средства за реализация на проект за топлофициране на града ще бъдат отпуснати от държавния бюджет в съответствие с поетия през 2003 г. ангажимент от страна на тогавашното правителство, се казва в съобщението на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?