Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още три лиценза за газова търговия разглежда КЕВР

0 коментара
Още три лиценза за газова търговия разглежда КЕВР

Заявленията за лицензи за търговия с природен газ на най-стария частен доставчик у нас – "Дексиа България", на едно от най-бързо развиващите се на пазара у на газови дружества– "Енергико", и на собственика на верига метан станции - "Глобъл Коммерс-1", ще бъдат разгледани от енергийния регулатор на открити заседания в сряда – 1 септември.

Това е поредната порция заявления за подобни лицензи, които бяха въведени през тази година, и октомври изтича срокът за получаването им. Миналата седмица на подобни заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха обсъдени заявленията на държавния обществен газов доставчик "Булгаргаз", на частната "Овергаз Инк.", която има най-голямата газоразпределителна мрежа в страната и е най-големият дистрибутор на суровина, както и на още три дружества със сериозно присъствие на пазара у нас - "Акспо България", "Група Дружества Газ Римини" и "РВЕ Съплай енд Трейдинг" ГмбХ.

Решението дали те ще получат лицензи ще бъде взето на закрито заседание на комисията на 16 септември. Реално регулаторът е отрязал четирите частни дружества в исканията да получат 35-годишни лицензи и смята да им даде 10-годишни, тъй като газовият пазар е изключително динамичен и не могат да се правят по-дългосрочни прогнози. Същият аргумент е даден и за заявлението на "Булгаргаз" за 25-годишен лиценз, за който държавният доставчик казва, че е обусловен от договора му с азерската СОКАР за доставките на 1 млрд. куб. м природен газ годишно от каспийското находище "Шах Дениз ІІ".

Десетгодишни лицензи за търговия с природен газ вече получиха фирми, които реално тепърва навлизат на пазара. Едната е създадената през септември 2019 г. "Бългериан Газ къмпани" на Веселин Тодорон, която заради Covid пандемията през 2020 г. не е успяла да разгърне дейност. Втората е "Енергико Трейдинг България", създадена от собственика на "Енергико" Иван Дреновички, но превзета от бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златен, срещу която Дреновички в момента води дела за заличаване на името "Енергико", тъй като то е негова запазена марка. За "Енергико Трейдинг България" стана ясно, че ще внася газ от "Турски поток" и намеренията са да го продава на бургаскат арафинерия "Нефтохим", измествайки

Реално фирмата "Енергико" на Дреновички, който бе шеф на газовия оператор "Българтрансгаз" при първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, е единствената, която иска 10-годишен лиценз, а не максималния срок от 35 години като останалите. Нейният аргумент за по-краткия срок съвпада с този на КЕВР и отразява трезвото виждане за сътресенията на газовия пазар в световен мащаб.

"Енергико" , което е първият вносител на втечнен газ у нас и е сред основните играчи на държавната газова борса у нас, смята да привлича нови клиенти на свободния пазар, пряко присъединени към газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Дружеството е реализирало над 1000 сделки от старта на платформата за търговия на "Газов Хъб Балкан" до май 2021 г. и е доставяло газ за "Топлофикация София" и газоразпределителни дружества. То смята да инвестира допълнително в развитието си, става ясно от внесеното заявление за лицензирането.

"Енергико" работи и на гръцкия пазар, където има договори с гръцкия газов оператор DESFA за достъп и пренос по тамошната газопреносна мрежа и за ползване на терминала за втечнен природен газ Ревитуза. Също така използва електронната информационна система на DESFA и аукционната платформа за балансиране и съхранение на втечнен природен газ. Според предоставените в КЕВР данни то е увеличило печалбата си от 184 хил. лв. през 2018 г. на 2.1 млн. лв. през следващата година, а приходите му бележат скок от 2 млн. лв. на над 7.6 млн. лв.

"Дексиа България" е първият алтернативен на "Булгаргаз" търговец на природен газ у нас и от 2010 г. осигурява суровина за големи стопански потребители, както и за ТЕЦ "Варна" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Дружеството също така осигури за "Булгаргаз" алтернативни на руските доставки. То е директно свързано с торовия завод "Агрополихим" чрез един от съакционерите на предприятието – Искър Искров, който има дял в "Дексиа България" и в контролира втората газова борса у нас "Българска енергийна търговска платформа", която заработи тази пролет.

"Дексиа България" сключва сделки не само на частната борса, но и на "Газов Хъб Балкан", също така реализира търговия в Румъния и Гърция. Печалбата на дружеството расте от 915 хил. лв. през 2018 г. на 1.445 млн. лв. година по-късно.

Третият кандидат за лиценз е "Глобъл Коммерс-1", в което съдружници са Стефан Шишков и Емилия Караиванова-Шишкова. Дружеството се занимава с доставка и продажба на компресиран природен газ на крайни потребители за битови или стопански нужди и за моторно гориво. То разполага с 12 собствени метан станции и картова система с партньорска мрежа от още 31 метан станции в страната. Също така то има дългосрочен договор за зареждане с едни от най-големите транспортни компании в страната. "Глобъл Коммерс-1" посочва в заявлението си, че има сключен договор с гръцка фирма да строеж на 5 метан станции в Гърция, а също така и на инсталации за втечнен газ (LNG) към тях, за да бъде изграден газовия коридор Румъния-България-Гърция-Италия.

Дружеството обяснява, че има е сключени рамкови договори и проектна документация за изграждане на 2 LNG станции на магистрала "Тракия" на територията на действащите в момента метанстанции на дружеството. За разработването на цитираните проекти дружеството посочва, че в последните три години е сключило договори с крайни клиенти, на които доставя природен газ по газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз".

От годишните финансови отчети на "Глобъл Коммерс-1" е видно, че вдига печалбата си от 421 хил. лв. през 2018 г. на 676 хил. лв. година по-късно и на 1.365 хил. лв. за 2020 г.

Всички заявления за лицензи за търговия с газ са придружени от общи условия за клиентите и от бизнес планове, които са за периода 2021 – 2025 г., освен този на управляваното от Златев "Енергико Трейдинг България", чийто бизнес план е до 2023 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.