Още три търга за активите на “Юкос”

Приключи приемът на заявки за участие в поредния търг за разпродажба на имущество на банкрутиралия “Юкос”, предаде РИА Новости във вторник. Новият собственик на активите, включени в лот 11, сред които ОАО “Самаранефтегаз”, нефтодобивни и нефто-газопреработващи активи, както и научни и сервизни звена в Поволжския регион, ще стане ясен на 10 май. За тогава е насрочен търгът от Руския фонд за федерално имущество.

Интерес към търга са проявили крупни руски нефтени компании като “Роснефт” и “Лукойл”. По неофициално информация намерение за участие са заявили ООО “Юнитекс” и компанията “Промрегион холдинг”.

Стартовата цена на лота е определена на 154 090 729 276 рубли, а стъпката за наддаване – 260 млн. рубли.

В търга ще бъдат предложени 100 процента от “Самаранефтегаз”, чийто добив на нефт през миналата година бе 9.5 млн. т, както и три самарски мощности, преработващи около 20 млн. т годишно. В лота влизат 75 на сто от ЗАО “Инзернефт”, всички акции от три терминала, няколко изследователски, технически и проектантски института и сервизни центрове.

Победителят в аукциона ще е този, който даде най-висока цена.

Също на 10 май ще се продава и лот 12 и имущество на “Юкос”, включващ предприятия, специализирани в търговия с нефтопродукти. Началната цена на този лот е 7.741 млрд. рубли, а стъпката за наддаване е 77.4 млн. рубли

Ден по-късно ще се търгуват московските предприятия на “Юкос”, занимаващи се с търговията и управлението - ЮКОС-М, ЮКОС-Москва, ЮТ-Ойл, Ю-Мордовия, ЮКОС Изток Трейд. Началната цена на лот 13 е 22.07 млрд. рубли, а стъпката за наддаване – 110.355 млн.рубли.

Фалитът на “Юкос” бе признат от съда на 1 август 2006 г. Нефтената компания има над 60 кредитора, които имат да си прибират над  682 млрд. рубли. В резултат на проведените десет аукциона, два от които не се състояха заради липса на заявки, за продадените активи са взети 535.137 млрд. рубли.

Споделяне

Още от Бизнес