Още три търга за активите на “Юкос”

Приключи приемът на заявки за участие в поредния търг за разпродажба на имущество на банкрутиралия “Юкос”, предаде РИА Новости във вторник. Новият собственик на активите, включени в лот 11, сред които ОАО “Самаранефтегаз”, нефтодобивни и нефто-газопреработващи активи, както и научни и сервизни звена в Поволжския регион, ще стане ясен на 10 май. За тогава е насрочен търгът от Руския фонд за федерално имущество.

Интерес към търга са проявили крупни руски нефтени компании като “Роснефт” и “Лукойл”. По неофициално информация намерение за участие са заявили ООО “Юнитекс” и компанията “Промрегион холдинг”.

Стартовата цена на лота е определена на 154 090 729 276 рубли, а стъпката за наддаване – 260 млн. рубли.

В търга ще бъдат предложени 100 процента от “Самаранефтегаз”, чийто добив на нефт през миналата година бе 9.5 млн. т, както и три самарски мощности, преработващи около 20 млн. т годишно. В лота влизат 75 на сто от ЗАО “Инзернефт”, всички акции от три терминала, няколко изследователски, технически и проектантски института и сервизни центрове.

Победителят в аукциона ще е този, който даде най-висока цена.

Също на 10 май ще се продава и лот 12 и имущество на “Юкос”, включващ предприятия, специализирани в търговия с нефтопродукти. Началната цена на този лот е 7.741 млрд. рубли, а стъпката за наддаване е 77.4 млн. рубли

Ден по-късно ще се търгуват московските предприятия на “Юкос”, занимаващи се с търговията и управлението - ЮКОС-М, ЮКОС-Москва, ЮТ-Ойл, Ю-Мордовия, ЮКОС Изток Трейд. Началната цена на лот 13 е 22.07 млрд. рубли, а стъпката за наддаване – 110.355 млн.рубли.

Фалитът на “Юкос” бе признат от съда на 1 август 2006 г. Нефтената компания има над 60 кредитора, които имат да си прибират над  682 млрд. рубли. В резултат на проведените десет аукциона, два от които не се състояха заради липса на заявки, за продадените активи са взети 535.137 млрд. рубли.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?