Още трима кандидати за БДЖ се появиха в последния момент

В последния ден на срока за закупуване на документи за участие в приватизацията на "БДЖ Товарни превози" са се появили още трима кандидати, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в четвъртък.

Това са регистрирано в България дружество "Триа Рейлуей България" на испанския жп превозвач "ТРИА Инженерия" (Ingenieria Y Tecnica Del Transporte TRIA) и двама адвокати - Емил Иванов и Иглика Цветкова Мишева. които купуват документи за играчи, които все още не искат да се афишират.

Ден по-рано стана ясно, че интерес към покупката на държавната компания има румънският превозвач "Груп Феровиар Роман", който у нас притежава мажоритарния дял от основния конкурент на БДЖ в товарите – "Българска железопътна компания". Поради тази причина е възможно и евентуална такава сделка да не бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Съществува вариант и просто румънците да искат да се запознаят "от първа ръка" със състоянието на държавната компания преди преминаването ѝ в частни ръце. Другите участници са чешкият оператор “Адванст Уърлд Транспорт” (Advanced World Transport) и адвокатът Петко Илчев.

Според Инвестор.бг Илчев представлява "Корпоративна банка", за която се очаква да играе в конкурса с инвестиционното дружество "ВТБ Инвест" на руската държавна "Външнотърговска банка".

Вероятно другите двама адвокати също представляват стратегически или финансови инвеститори, като в приватизационното ведомство допускат това да са руските или австрийските железници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес