Още трима сръбски представители разследвани от Хагския трибунал

Външният министър на Сърбия и Черна Гора заяви, че трибуналът на ООН за военните престъпления в Хага разследва обвиненията срещу още трима бивши сръбски представители, предаде Би Би Си.

Пред радио Б92 Горан Свиланович назова имената на разследваните, сред които е и бивш генерал от югославската армия.

Изявлението идва по-малко от две седмици след предявяването на обвинение срещу други четирима сръбски генерали от армията и полицията по предполагаеми военни престъпления в Косово.

Свиланович посочи, че прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения срещу тези лица, но подчерта, че това ще бъде краят на разследванията срещу сръбски официални представители.

Хагският трибунал разследва бившия президент на самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина в Хърватия Милан Бабич, бившия началник на генералния щаб на Югославската армия Благое Аджич и Горан Хаджич, един от бившите лидери на сърбите в Хърватия, каза външният министър.

Във връзка с най-новите обвинения на международната институция срещу четиримата сръбски генерали Свиланович посочи, че е разговарял със Сретен Лукич и ще разговаря с Небойша Павкович и Владимир Лазаревич.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия повдигна наскоро обвинения срещу Сретен Лукич, заместник-министър на вътрешните работи и шеф на сръбската обществена сигурност, Небойша Павкович, бивш началник на генералния щаб на Югославската армия, и генералите Владимир Лазаревич и Властимир Джорджевич.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?