Още утре ще предадем с мнение случая ″Роман Василев″ на ВСС

Още утре ще предадем с мнение случая ″Роман Василев″ на ВСС

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията при Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се събере извънредно на заседание във вторник, за да обсъди поведението на зам.-градския прокурор на София Роман Василев по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, което скандализира обществеността с бруталността си и явното погазване на закона и човешките права. Това стана ясно от думите на члена на комисията и председател на правната комисия към ВСС съдия Божидар Сукнаров пред БНТ в понеделник. Съдията съобщи, че прокурор Василев ще бъде изслушан по случая, след което още същия ден комисията ще се произнесе с мнение, което ще внесе във ВСС.

″Аз лично не познавам колегата″, каза по адрес на зам.-градския прокурор съдия Сукнаров, ″но постът, който той заема, предполага наличието на висок професионализъм″, продължи той. ″И поначало ролята на прокурора в досъдебното производство е да упражнява ръководна функция и да извършва надзор за законност. Той е, така да се каже, висшият гарант за законосъобразност на провежданите оперативно-следствени действия, чрез които се събират годни доказателства за съда″, поясни съдията.

По отношение на разпространения от МВР видеоматериал за ареста на Цонев, съдия Сукнаров каза, че го е гледал неколкократно. ″И нямам намерение да го обсъждам в конкретен случай, тъй като като гражданин лично не възприемам начина, по който беше извършено задържането. Защото всички граждани видяха, че на задържания бивш министър Цонев бяха извити ръцете, сложени му белезници и едва тогава беше накаран да застане на колене″, коментира той.

″Там имаше и много друго тежко оръжие. Ние сме гледали как задържат големи мафиоти, издирвани десетки години в Италия и виждаме само как го извеждат от една къща. Но какво е станало вътре, никой не вижда. Полицията във всички държави държи да бъде всичко колкото може по-малко публично известно. А в конкретния случай беше точно обратното″, каза съдия Сукнаров, като наблегна, че всичко става в присъствието на прокурора.

″И той (Роман Василев – б.р.) там изрази, според мен, неправилно становище, като предварително каза, че едно лице е престъпник, преди да има влязла в сила присъда за това. Аз изобщо не се съмнявам, че на прокурор Василев му е известно кога едно лице може да се нарече престъпник и кога не. Но причините за това защо го е направил, ще го изслушаме утре″, допълни членът на етичната комисия.

Според него извинението, което Роман Василев поднесе в неделя от екрана на БНТ, не оневинява поведението му и е без значение дали е било личен акт или е било направено под натиска от Върховната касационна прокуратура или лично на главния прокурор.

″Ние утре, след като го изслушаме и преценим всички факти, които станаха публично достояние, ще вземем решение дали да предложим на ВСС да се образува дисциплинарно ръководство срещу прокурора. И ако ВСС одобри такова внесено предложение, ще се образува дисциплинарно производство по реда на Закона за съдебната власт″, обясни процедурата съдия Сукнаров, като изтъкна, че самият видеоклип улеснява много вземането на решение, защото там абсолютно ясно и документирано се показва поведението на прокурор Василев, потвърдено и от неговото извинение.

Той поясни още, че ВСС може да наложи ред дисциплинарни наказания – от забележка до дисциплинарно освобождаване от длъжност.

По случая със съдия Петър Сантиров, арестуван едновременно с Николай Цонев и Тенчо Попов, членът на етичната комисия заяви, че този орган не може да се произнесе все още за професионалното бъдеще на съдията, защото обвинението срещу него засега се базирало на събрани със СРС доказателства. ″Нашата комисия, изобщо ВСС не може да борави с такива средства. Това става само в съда при определени от закона условия. Така че ние, може би, ще трябва да изчакаме до каква степен ще се развие досъдебното производство при него, до каква степен ще се докаже вината му и оттам нататък евентуално може да се пристъпи към отстраняването му от длъжност, каквото право ВСС има по Закона за съдебната власт″, обясни юристът.

Той допълни, че ако по-висша съдебна инстанция освободи от ареста съдия Сантиров, той трябва да бъде отстранен временно от длъжност, докато продължава досъдебното производство срещу него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?