Още въпросителни около руските енергийни проекти

България и Русия потвърдиха своите ангажименти по реализацията на енергийните проекти за изграждане на газопровода “Южен поток“, петролопровода “Бургас-Александруполис“ и на АЕЦ “Белене“. Това съобщи в четвъртък българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на първото си посещение в Москва.

Там той обсъжда технически въпроси за заседанието на българо-руската междуправителствена комисия на 10 и 11 декември в София.

След проведените разговори с вицепремиера Сергей Собянин и руския енергиен министър Сергей Шматко стана ясно, че няма сериозно придвижване по нито един от трите големи проекта, чието изпълнение новото българско правителство "замрази" след встъпването си в длъжност и все още не е намерило основание да ги отблокира.

В момента България актуализира енергийната си стратегия и в нея трябва да се посочи кои са приоритетните енергийни проекти за финансиране. Освен това Трайков заяви преди време, че още няма окончателно решение за проектите и “българските журналисти ще са първите, които ще разберат за нашите намерения“.

Визитата на Трайков бе "подгрята" от спекулации в руската преса, че България ще бъде изместена от Турция в двата петролопровода, след като в началото на седмицата Атина разреши геоложки проучвания за минаване на “Южен поток“ през нейни териториални води, а в замяна три руски компании влизат в петролопровода “Самсун-Джейхан“, с чиято реализация се счита, че ще отпадне необходимостта от “Бургас-Александруполис“.

"Южен поток" ще изпревари "Северен поток"

България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на "Южен поток", информира пресцентърът на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в съобщение за срещите на Трайчо Трайков в Москва.

Според съобщение на ИТАР-ТАСС Русия отново е поискала България да разгледа варианта за "Южен поток" да се използва действащата транзитна мрежа в страната – искане, което България отхвърли преди подписването на междуправителствения договор. 

Министър Трайков е получил уверения, че че руските планове част от тръбата да минава през турски води по никакъв начин не застрашават преминаването ѝ през българска територия, предаде БНР. Било е коментирано, че спекулациите са абсолютно несериозни.

Междувременно руският премиер Владимир Путин заяви, че черноморският проект “Южен поток“ може да изпревари балтийския “Северен поток“, предаде РИА Новости. По време на телемост с италианския и турския му колеги Силвио Берлускони и Реджеп Тайип Ердоган била констатирана позитивна динамика в реализацията на “Южен поток“. Путин каза, че “проектът има всички шансове да бъде реализиран по-рано от аналогичния “Северен поток“.

София настоява да се ускорят преговорите за нов газов договор

Министър Трайков е настоял следващата седмица, когато в София ще се съберат работните групи по изготвяне на акционерно споразумение, устав на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване на "Южен поток", да започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с "Газпром", съобщиха от МИЕТ.

Българската страна отново е заявила позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта "Южен поток".

БНР съобщи, че руският министър Шматко заявил, че е дал указания на “Газпром“ да се ускори работата по тези преговори и че се очаква през декември да има по-подробна информация.

Конкуренция между "Бургас - Александруполис" и "Самсун - Джейхан"

Проектът “Бургас-Александруполис“ стои на дневен ред и се проучват технико-икономическите му параметри и оценка за въздействието на околната среда, каза още Трайков след срещата си с Шматко.

От българска страна било поискано отново да се разгледа и вариантът за изнасяне на съоръженията за разтоварване на танкерите за петролопровода на пристанището, а не да се ползват както се предвиждат буйове.

Само преди две седмици Трайков заяви пред български журналисти, че буйовата технология е за предпочитане, тъй като за терминал в пристанище Бургас се налага допълнително драгиране.

Сергей Шматко е заявил, че петролопроводите "Бургас - Александруполис" и "Самсун - Джейхан" са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите, се посочва в съобщение на МИЕТ.

В същото време шефът на "Транснефт" Николай Токарев, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че Казахстан има намерение да участва в "Бургас-Александруполис". Според Токарев новият участник може да получи дял за сметка на руските акционери, но също така чрез намаляване на участието на България или Гърция. Русия отдавна кани Казахстан в проекта с цел осигуряване на нефт за тръбата, но до този момент няма договореност.

По-важна е финансовата част на проекта "Белене"

Министър Трайков е заявил, че за България проектът АЕЦ "Белене" е не само политически, по-важна е финансовата част, се посочва в съобщението.

Наскоро вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пак повтори, че България няма нужда от "Белене".

Трайков и Шматко не са обсъждали възможността Русия да отпусне кредит за строежа на централата, каквото желание е заявяване неведнъж от Москва. Причината е, че руската страна обвързва заема с държавни гаранции, каквито София не е склонна да даде.

"След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите", според съобщението на МИЕТ.

България има намерение да се раздели с част от 51-процентния си дял в АЕЦ “Белене“, тъй като не може да осигури равно на участието си финансиране на проекта. Русия прояви интерес към придобиване на акции, а италианската “Енел“ бе сред кандидатите за 49 на сто от проекта, които обаче бяха спечелени от германската RWE.

Германската компания обаче все още има колебания за участието си и ако се откаже, на България може да ѝ се наложи да търси инвеститор не за 20 или 30 на сто от дела си, а за 80 процента.

Търсим разширяване на бизнес - възможностите в Русия

Със Собянин е било обсъдено откриването до края на годината на митнически пункт за акцизни стоки в руския град Кавказ, за да се улеснят търговците, ползващи открития през тази година ферибот от Варна. Възможно е догодина български авиопревозвачи да се включат в чартъри за руските туристи, стана ясно след срещата.

Руският парламент ще ратифицира през ноември подписаната преди време пенсионна спогодба със София, което ще позволи признаването на трудовия стаж за българи и руснаци, работили съответно в другата страна.

За оръжейните лицензи се върви към компромисно решение за отказ на претенции и от двете страни.

За заседанието на смесената комисия през декември българската страна е поставила за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г ; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи по линия руската здравно-осигурителна каса и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?