Още въпросителни около тайното споразумение за 1 млрд. лв. от фискалния резерв

Още въпросителни около тайното споразумение за 1 млрд. лв. от фискалния резерв

Въпреки че правителството няма право да се меси в работата на банките, "ние сме говорили с всички тях, не публично, с молба да започнат да свалят лихвите", съобщи във вторник премиерът Бойко Борисов на среща с представители на бизнеса. С това той отвори темата за банките и управлението на фискалния резерв, която избуя в петък миналата седмица в скандал между финансовия министър Симеон Дянков и предшественика му Пламен Орешарски.

Борисов и Дянков застанаха на мнението, че има умисъл в питането на бившите управляващи за фискалния резерв и това е опит да се подрони банковата система.

В петък бившият финансов министър и сегашен депутат от левицата Пламен Орешарски отправи питане до Симеон Дянков какво е целял с идеята си част от фискалния резерв да се вложи за по-висока доходност в търговски банки.

Дянков, който огласи подобна идея, но за броени дни се отказа от нея, разкри, че неговият предшественик Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров са сключили тайно споразумение, което позволява 1 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки.

Орешарски потвърди за споразумението, но настоя, че то затова е тайно, защото не трябва да се огласява. Според обясненията на бившия финансов министър споразумението е от октомври 2008 г. , когато заради световната финансова криза дори водещи банки са имали нужда от стабилизиране с публични средства.

"Имахме готовност да действаме по аналогичен начин, но за щастие до такава необходимост не се стигна с едно много малко изключение, но не искам да говоря неща, които може да заплашат финансовата стабилност", заяви в петък Орешарски от парламентарната трибуна, с което потвърди, че споразумението е било ползвано.

Искров: Банковата система е в добро състояние

Българската банкова система има добри показатели към септември, отчете управителят на БНБ Иван Искров на икономически форум на бизнеса и правителството. Данните сочат, че печалбата на банковите институции за първите девет месеца на 2009 г. е 622 милиона лева, което е спад с 40 процента спрямо миналата година.

Според Искров банките са успели добре да прогнозират лошите си кредити и разходите си по пасивите. Лошите кредити са нараснали до 5.63% за третото тримесечие на 2009 г., като според българската дефиниция за лош кредит се приема този, който не е обслужван 90 дни, докато за много други държави този период е 180 или дори 360 дни, посочи Искров.

Продължава кредитният растеж от 4.46% на годишна база, каза още той.

Дянков от своя страна репликира, че тайното споразумение е сключено не през октомври, а през май 2008 г., когато е нямало сигнали за навлизане на кризата в България.

Как точно е използвано тайното споразумение засега не е известно.

В отговор на репортерски въпроси във вторник Дянков отказа да даде каквито и да било подробности по темата.

Запитан от Mediapool не е ли трябвало Европейската централна банка да бъде уведомена за подобна операция и дали това е било направено, Дянков каза, че не знае и че всичко е въпрос на анализ, който се изготвя в момента. Министърът не уточни кога ще е готов анализът.

И управителят на БНБ Иван Искров не пожела да коментира скандалното споразумение с думите, че в петък вече е имало изявление на БНБ. В него обаче нямаше отговор на въпроса дали и как е ползвано споразумението, а се казваше само, че банковата система е стабилна в момента и не се налага да се използва споразумението и че към момента по него няма предоставени средства на банки.

"Не искам да влизам в политически спорове, след като и премиерът помоли да не се говори. Нямам нужда от посредничеството на медиите, за да говоря с премиера", заяви Искров във вторник пред репортери.

Засега не е ясно дали Борисов е знаел за тайното споразумение и несигурния, по думите на Дянков, начин, по който са управлявани средствата от фискалния резерв, когато ГЕРБ изненадващо реши да подкрепи втори мандат на Искров като управител на БНБ.

Тъй като преизбирането на Искров от парламента стана малко преди тройната коалиция да падне от власт и бе в нарушение на закона, Борисов и Дянков обявиха, че смятат да отменят назначението. След това обаче премиерът се завъртя на 180 градуса и обясни, че получил положителни референции за Искров и че БНБ трябвало да остане стабилна.

В момента целият гняв на Борисов е насочен към Орешарски. "Не съм очаквал такава наглост! Да вземеш на секретно заседание такова решение и после да отправиш публично питане с презумпцията, че Дянков трябва да мълчи", коментира премиерът във вторник.

Симеон Дянков също не може да си обясни поведението на Орешарски. "Алогично е иначе да ми се задават въпроси за неща, които те са правили тайно. Сигурно са очаквали и аз да мълча, понеже ги правя като тях тайно и да покриваме техните грешки. Но в парламента има камери, хората слушат директно и искат да разберат какво се прави с техните пари", заяви той.

Миналата седмица Дянков обяви, че вече тече процедура по разсекретяване на документите на финансовото министерство, защото те засягат управляването на публичните средства и трябва да са достояние на хората.

Предстои да се разбере дали ще бъдат огласено и тайното споразумение с БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес