Ощетени поискаха Брюксел да се намеси за Северната тангента на София

Сн.ВМРО

Ако по съдебен ред не получим справедливост за ниските цени на отчуждената земя във връзка с изграждането на Северната скоростна тангента на София ще сезираме Европейската комисия (парите за строежа са от еврофондовете). Това заявиха недоволни граждани, които протестираха за първи път пред Министерството на регионалното развитие в София. Предишните протести бяха пред сградата на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Протестът събра около 100 – 150 собственици на имоти по трасето на 19-километровата отсечка с магистрални габарити, която трябва да свърже потока от магистрала "Люлин" с този от "Хемус" и "Тракия".

Хората са недоволни от ниските оценки на имотите си, които варират между от 0.33 лв./кв. м до 170 лв./кв. м. Искаме пазарни цени, в противен случай ще сезираме Брюксел да направи проверка на цялата процедура, за да се види какви пари ще вземат от Министерството на регионалното развитие, каза недоволен.

На митинга имаше и инвеститори, които твърдяха, че са купили през миналата година 3.3 дка за 40 000 евро, а сега искат да им отчуждат имота за около 30 000 лв. Жена пък твърдеше, че не може общината да отчуждава имоти в същия район като плаща по 70 лв./кв.м, а държавата сега да и дава по един лев.

На протеста имаше и озвучаване и надъхване на недоволните с възрожденски песни като "Стани, стани юнак балкански" и други, осигурена от ВМРО. Партията, която е в коалиция с "България без цензура", беше довела и юридически съветник на протестиращите – Карлос Контрера.

Водещата компания в консорциума, който ще строи Северната скоростна тангента "Водстрой 98" е свързвана с неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски. Адресът на компанията е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, където е офисът на Корпоративна търговска банка, която финансира дружеството. Според източници от пътния бранш фирмата вече се контролира от Делян Пеевски.

"Няма да строите, госпожо Терзиева! До приключване на всички съдебни процедури багерите няма да влязат и Вие няма да усвоите тези 250 млн.", каза Карлос Контрера.

Министър Терзиева не слезе при протестиращите и не покани никой от тях на разговор. Нейната позиция е, че оценките на отчуждените имоти са направени от ГЕРБ по методика, одобрена от тяхното правителство. Според Терзиева собствениците на имоти могат да ги атакуват в съда, ако не са доволни.

Общо за около 3000 отчуждени имота държавата ще плати 9.2 млн. лв., но от АПИ не можаха да уточнят за каква площ е сумата.

Междувременно Върховният административен съд вече е разгледал някои от делата, заведени от недоволните. Някои от тях изразиха съмнения, че съдът е независим. Те посочиха като аргумент изказване на служител от съда, който заявил, че случаят с отчуждаването на имотите в шестте засегнати района - Илиянци, Малашевци, Требич , Бенковски, Враждебна и Орландовци е специален и за него трябва да се бърза.

На България са ѝ необходими пътища, но нека те не се строят за наша сметка. Около това се обединиха протестиращите и поискаха нова, законосъобразна оценка на земите си. Те се оплакаха и от медийно затъмнение на протестите и изразиха недоволство, че не са показвани в централните новинарски емисии на телевизиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България