Ощетените клиенти на "Олимпик" са с приоритет при фалита

Застраховалите автомобилите си в компанията в Кипър били само около 10 хиляди, като 2 хиляди от тях били българи

Ощетените клиенти на "Олимпик" са с приоритет при фалита

Ощетените клиенти на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик“ ще са сред първите, чиито искове трябва да бъдат удовлетворени, след като кипърският съд окончателно обяви, че компанията е в ненъстоятелност.

Това се разбра от думите на временния ликвидатор на компанията Павлос Накузи, казани във вторник в интервю за БНР.

"Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред сред кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин”, обясни Павлос Накузи, който е партньор в една от водещите одиторски и консултантски фирми на острова Mazars Ltd.

След решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на "Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Към този момент "Олимпик” не е обявена в ликвидация, подаден е само иск за това, по който трябва да се произнесе съдът, изясни текущия статут на компанията Накузи.

Съгласно кипърския закон, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата, от 10 август, когато бе подаден искът за ликвидация.

Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на "Олимпик” както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни временният ликвидатор.

След като започне ликвидацията след съдебното решение, всеки, на когото "Олимпик” дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват.

Накузи каза, че повечето потърпевши от фалита са в България. В Кипър в сектора на автомобилните застраховки "Олимпик” има само около 10 000 клиенти (при 200 хиляди у нас), близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията.

Оборотът ѝ в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро. За 2016 г. "Олимпик” отчита близо 14 млн. евро загуби.

По време на външния одит на компанията, в доклада, който бе представен в началото на май и предизвика поставянето ѝ под специален режим, не бе потвърдено наличието на 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш, каза кипърският адвокат.

Споделяне

Още по темата

Още от България