Осигурени са дължимите 6 млн. лв. за частните ветеринари

Осигурени са дължимите 6 млн. лв. за частните ветеринари

Частните ветеринари ще получат дължимите им от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) 6 млн. лв. за изпълняваната от тях профилактика на животните и контрол върху заболяванията им през 2009 г. Премиерът Бойко Борисов, заместникът му и финансов министър Симеон Дянков и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов са се договорили да се осигурят необходимите за това средства като изплащането им ще започне веднага след като постъпят в сметките на агроведомството, съобщиха в понеделник от пресцентъра му.

Парите са за периода от юли до декември 2009 г. и с тях ще се изчистят дълговете на министерството и неговите структури към частно-практикуващите ветеринарни лекари.

От МЗХ припомниха, че договорът с частните ветеринари за изпълняването на профилактичната програма за настоящата година е бил сключен без да са осигурени средствата и да са заложени в бюджета. Това доведе до протести на ветеринарите в края на мандата на правителството на БСП, НДСВ и ДПС, която бяха замазани с обещания на тогавашния агроминистър Валери Цветанов за изплащане на средствата.

Това обаче стана реално при новото правителство, като един от първите ангажименти на Найденов при встъпването му в длъжност бе да осигури дължимите за първото полугодие 7 млн. лв., допълниха от пресцентъра на ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес