Осигурени са още цистерни с вода за бедстващия Омуртаг

Осигурени са нови три цистерни за доставка на вода в бедстващия девети ден Омуртаг, стана ясно в понеделник след заседание на областния кризисен щаб, свикано заради водния проблем. Очаква се също така във вторник вечерта градът вече да има вода, но само за три часа.

В Омуртаг заради липсата на питейна вода на 10 октомври бе обявено бедствено положение. С наличната до момента техника дневно във водоема на Омуртаг се доставят по 400 кубика.

Очакваше се през уикенда жителите на Омуртаг да имат вода, но това не се случи, заради недостиг на вода във водоизточника край село Кипилово, който е пълен едва на 60 процента, и множеството течове по трасето. Очаква се във вторник на карстовия източник там да бъде пусната и втора помпа, която в момента се монтира по спешност от специалисти на ВиК-дружеството.

На заседанието на кризисния щаб е решено да се осигурява минерална вода за детските градини за сметка на ВиК-то. Операторът трябва да изготви план за работа по водопровода, така че да доставя минимални количества вода за града. Представителите на дружеството твърдят, че е настъпил пиковият момент по отношение амортизацията на трасето и това е най-тежката водна криза в Омуртаг от години насам.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес