Осигурителните доходи нарастват средно с 25 на сто догодина

Средно с 25 процента по-високи минимални осигурителни доходи за догодина са договорили синдикатите с работодателите при определянето на минималните възнаграждения по отрасли, върху които ще се плащат осигуровките. Това съобщи в сряда председателят на КНСБ Желязко Христов.

Най-висок ръст на минималните прагове на възнагражденията е договорен за работещите в строителството. Те ще бъдат осигурявани върху суми с 40 на сто повече от досегашните. Постигнато е споразумение за фирмите от хранителната промишленост и машиностроенето минималните осигурителни прагове да стават и минимални заплати. В търговията увеличението на минималния осигурителен доход е с около сто лева, в туристическия бранш - 80-90 лева, предаде БНР.

Започват преговори за 15 процентно увеличение на заплатите в реалния сектор от 1 октомври, съгласно споразумението, което подписаха двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" с представителните работодателски организации, съобщи още Желязко Христов. То предвиждаше 12.9 процента ръст на заплатите, към които сега е договорено да се добавят и два процента от онези 3 на сто, с които правителството реши да намали осигурителната тежест от следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?